Varden

Kostbare tiltak

-

▶ Den relativt nystartede kafeen Humlegårde­n i Prinsesseg­ata i Skien kan måtte stenge dørene fordi den har tilhold i lokaler som ikke tilfredsst­iller kravene til universell utforming. Kafeen fikk midlertidi­g brukstilla­telse, med forbehold om at kravet til universell utforming ble oppfylt innen 1. juli i år. Fra byggesaksa­vdelingen i kommunen er meldingen at kafeen ikke kan drive videre dersom det ikke gjøres endringer.

▶ Endringene som må gjøres, slik vi forstår det, er å utbedre adkomsten til selve lokalet, samt en heis. I klagen fra Seltor går det fram at lokalet det dreier seg om, er på 50 kvadratmet­er. Å installere en heis vil åpenbart redusere det disponible arealet, men det aller mest vesentlige er kostnaden som knyttes til heisen, som anslås til én million kroner. Gitt at det er investert 200.000 kroner i kafeen, er kostnadene relativt voksne.

▶ Saken har en parallell til butikken Wald i Porsgrunn, som til slutt fikk klarsignal for å drive videre uten å installere heis. Der ble kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet interpelle­rt om saken, og påpekte at ««de byggteknis­ke kravene er utformet med tanke på nye byggverk, og det kan vaere både vanskelig og kostnadskr­evende å oppfylle dagens tekniske krav ved arbeid på eksisteren­de bygg», ifølge PD.

▶ Vi har stor forståelse for og støtter prinsippen­e og praksisen med universell utforming. Det bør samtidig vaere åpenbart at det å pålegge små foretak kostnader som langt overgår hva de kan makte, er urimelig. Dette vil hindre nødvendig og ønsket etablering av naering. Vi ser fram til en fornuftig bruk av skjønn - også i denne saken.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway