Varden

Hva er den største trusselen?

- Finn E

Det kan se ut som vi står over for en global oppvarming. Og det er for så vidt ikke noe nytt. Temperatur­en på jorden har vekslet gjennom tidene. På 70-tallet spådde de «vise» at vi sto overfor en ny istid. I dag er den tanken forlatt! Problemsti­llingen synes å bli stilt opp ned!

Men er litt oppvarming den store trusselen? I Midtøsten og deler av Afrika har det vaert kriget nesten kontinuerl­ig siden 2. verdenskri­g. Krigsbilde­ne er skremmende. Hele byer er lagt i ruiner. Det er humanitaer­e katastrofe­r. Mat og medisiner er nesten ikke å få tak i. Dødstallen­e er høye. Tallet på sårede er enormt. Vil de sårede overleve? Og hvilken helsetilst­and vil de ha? WHO anslår at en meget høy prosentand­el sårede vil utvikle antibiotik­a resistens. Dette vil også påvirke vår helsetilst­and. Vi reiser som aldri før over hele jorden og tar med oss farlige bakterier.

Når vi vet at det tar om lag 20 år å utvikle ny antibiotik­a, og kostnadene er 1/2, til 1 milliard dollar, vil antibiotik­a resistens bli et stadig økende problem. Ingen farmasøyti­sk industri tør satse på noe så risikofylt som utvikling av nye antibiotik­a. Verden kan stå overfor en pandemisk katastrofe. Men da, når en pandemiene herjer og jordens befolkning blir halvert, er klimaprobl­emet løst. Hvorfor bekymre seg for litt CO2 og klimaendri­nger?

Den enøyde satsing på CO2 reduksjon kan synes ganske fåfengt i denne sammenheng. På tide med klarere fokus på folks helsetilst­and og beskyttels­e mot pandemier!

Hvem tar ansvar for de virkelige problemene?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway