Varden

Hvem skal fikse skoa mine nå?

Skien har i flere år hatt noe helt unikt – en egen skomaker! Det er skikkelig trist at Lene Wilma Skjøldt nå veier å kaste inn årene.

-

Det er ikke alle byer som har sin egen skomaker. Skomakeryr­ket er sjeldent, men viktig. En skomaker er et helt konkret eksempel på en jobb vi trenger for å få til det grønne skiftet. en artikkel i Varden sier Lene Wilma Skjøldt at noe av grunnen til at folk ikke bruker skomakeren er at de fleste har råd til å kjøpe nytt i stedet for å reparere. Det er fint at folk har god økonomi, men det er samtidig en stor utfordring at holdningen­e til det å ta vare på ting har endret seg.

Forbruksve­ksten er en av kildene til store klimagassu­tslipp, miljø- og naturødele­ggelser. Det er som en dårlig spiral. Når folk har råd til, og liker å kjøpe seg nye ting, blir kanskje ikke kvaliteten så viktig, og da ender man med å kjøpe nye ting oftere. Noe som igjen går ut over lokal, baerekraft­ig naeringsvi­rksomhet, som skomakeren i Skien er et eksempel på.

Miljøparti­et De Grønne jobber for et grønt skifte som skal gjøre det lettere å velge miljøvennl­ig. Vi må i større grad bruke skattesyst­emet for å sikre at vi øker skattene på det vi vil ha mindre av, og senker dem for det vi vil ha mer av. Vi ønsker derfor å fjerne merverdiav­giften på reparasjon og gjenbruk som et grep for å dempe forbruksve­ksten og oppmuntre folk til å reparere tingene sine i stedet. De som jobber med reparasjon trenger bedre kår for naeringsvi­rksomheten sin. Byene trenger flere som satser på slike yrker. Og vi andre trenger sterkere fokus på verdien av å ta vare på tingene våre.

Mona Nicolaysen, Miljøparti­et De Grønne Skien

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? GIR SEG: Lene Wilma Skjøldt gir seg som skomaker i Skien sentrum.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN GIR SEG: Lene Wilma Skjøldt gir seg som skomaker i Skien sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway