Varden

En helhetlig vurdering

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Når noen politikere vedtar noe de ikke helt kan stå inne for, så er det «etter en helhetlig vurdering.» Spesielt når tilbud skal legges ned eller avgifter skal heves, så er det etter en meget helhetlig vurdering. Eventuelt totalvurde­ring. Det er da i det minste noe. For tiden blir det foretatt en helhetlig vurdering om det skal legges et giftdeponi til Brevik. Det helhetlige handler nok om gruvene skal vaere helt fulle eller halvfulle av ymse stoffer som ganske mange ikke vil ha liggende under føttene sine. Men det er klart det hjelper om det ligger en helhetlig vurdering bak vedtaket, hva det nå måtte ende opp med.

Også i heimen er det lov til å prøve seg. For eksempel har man etter en helhetlig vurdering funnet ut at støvsuging­en kan utsettes til i morgen. Da har man vurdert både ulemper og fordeler ved et såpass drastisk vedtak. Faktisk var det bare fordeler, kunne man slå fast etter en helhetlig vurdering.

Det var etter en helhetlig vurdering at Rjukan sykehus ble lagt ned. Her så man nok de mange fordelene med å gi medisinsk hjelp langt unna der folk bor. Samtidig plasseres politiet langt unna der kjeltringe­ne herjer. Det er en fordel for kjeltringe­ne, noe som også fører til at faerre må i fengsel. Jammen ble det ikke en helhetlig vurdering der også, gitt!

Det hadde kanskje vaert enda bedre om vi fikk høre flere halvkveda viser. Helhetlig vurdering er på mange måter en helgarderi­ng. Og alle som tipper på fotball vet at det er langt dyrere å krysse av for alle tre alternativ­er enn å vaere sikker på hjemmeseie­r i kamp nummer fire. Med helgarderi­ng treffer man uansett, men det kan koste deg dyrt og resultatet blir ikke alltid som ønsket. For vil vi at Leeds skal vinne, egentlig? Tja, si det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway