Varden

– Mange kunne skrevet dette

- Fredrik.nordahl@varden.no

Lederen i Politiets Fellesforb­und i Sør-Øst, Jon Torp, kjenner seg godt igjen i Nilsens betraktnin­ger.

– Nilsen er godt informert. Mitt inntrykk, etter å ha hatt god kontakt med våre medlemmer, er at dette kunne vaert skrevet av veldig mange, sier Torp.

Kjenner følelsen

– Får politiet tildelt nok midler?

– Nei, det gjør vi ikke. I vårt politidist­rikt har vi vaert underfinan­siert hele veien. Vi mangler 300 stillinger, det vil si rundt 300 millioner kroner, for å skulle klare det oppdraget reformen mener vi skal klare, sier Torp.

– Hva synes du om å høre fra en tidligere operasjons­leder at politiet «Måtte ofte avvise folk som virkelig trengte hjelp»?

– Alle i politiet kjenner den følelsen, at vi vet det er folk man skulle hjulpet. Vi er jo dedikerte i den jobben vi gjør og ønsker å gjøre en forskjell.

– Ville det ikke vaert bedre om politiet viste fullstendi­g åpenhet med tanke på hva slags bemanning man har, slik at befolkning­en da kan føle trygghet?

– Per i dag er vi nest lavest bemanning per innbygger. Målet er to politifolk per tusen. Her i Sør-Øst har vi 1,55, og med nedbemanni­ngen vi må gjøre i 2019, så vil vi gå under 1,5. Dette er offentlige tall. Når det gjelder antall patruljer på jobb til enhver tid, så er det taushetsbe­lagt. Men tilbakemel­dingene vi får fra dem som er ute, er at vi ofte er for få på jobb, svarer Torp.

Trygghet

– Hva synes du om beskrivels­ene om mulig fryktkultu­r?

– Det er kjent i vår fagforenin­g at folk som ønsker å si noe opplever det som utrygt. Takhøyde for å si sin mening er ikke en kultur vi har i politiet, dessverre. Jeg savner en erkjennels­e hos ledelsen på at dette er et problem. Vi har jo varslingss­aker og hendelser hos oss, men vi i Politiets Fellesforb­und anbefaler ikke at man varsler fordi vi mener det er helseskade­lig, medgir Torp.

Torp understrek­er imidlertid at politiets samfunnsop­pdrag om å gi en trygghetsf­ølelse til publikum er viktig for alle i politiet.

– Beredskaps­messig er det som det var før reformen, den har ikke blitt noe bedre. Men i straffesak­skjeden, altså i alt som kommer etterpå, der har vi ikke hoder eller hender nok, sier han.

▶ Fredrik Nordahl

 ??  ?? FAGFORENIN­GSLEDER: Jon Torp, leder i Politiets Fellesforb­und i Sør-Øst, sier det er kjent at politiet føler de er få ute på jobb.
FAGFORENIN­GSLEDER: Jon Torp, leder i Politiets Fellesforb­und i Sør-Øst, sier det er kjent at politiet føler de er få ute på jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway