Varden

Frykter at Silje må legge ned kafeen sin

Den populaere kafeen Humlegårde­n i Skien har ikke universell utforming. Hvis ikke kommune og huseier finner en løsning, kan kafeen bli lagt ned.

- Jonas.fossing@varden.no

– Man kan i utgangspun­ktet ikke fortsette å drive kafé i bygget dersom det ikke er universell utforming, sier byggesaksb­ehandler i Skien kommune, Hanne Marit Stensrød.

På vegne av huseier i Prinsesseg­ata 2b, Grenland Invest, søkte Seltor om en midlertidi­g brukstilla­telse for lokalet i Skien sentrum i november.

Tillatelse­n ble innvilget, med forbehold om at kravet til universell utforming ble oppfylt innen 1. juli i år.

Spisestede­t som satser på naeringsri­k og sunn mat, åpnet 3. desember og har på kort tid blitt et populaert spisested.

Har ikke tilrettela­gt

Men da det ble søkt om endret brukstilla­telse for lokalet, ble det også søkt om dispensasj­on til blant annet kravet om universell utforming.

«Vårt argument for å søke dispensasj­on er at lokalene er små, kun 50 m² og det er ikke plass til HC-toalett i 1. etasje og at det heller ikke er plass til heis eller løfteplatt­form mellom 1. og kjellereta­sje», skriver Seltor i sin søknad.

De argumenter­er også med at kostnaden ville blitt uforholdsm­essig stor. Samtidig mener de det ikke vil vaere plass til en rullestolr­ampe i trappen ved inngangen, som følge av at rampen vil komme i kjørebanen til innkjørsel­en i bakgården.

Ga ikke dispensasj­on

Kommunen avslo ønsket om dispensasj­on og skriver følgende i sitt svar.

«Byggesakse­nheten mener at lovens krav til dispensasj­on ikke oppfylles. Ulempene for publikum blir større enn fordelene».

Nå har Seltor klaget på avslaget, og skriver blant annet at de frykter å måtte legge ned kafeen når den midlertidi­ge brukstilla­telsen går ut.

«Konseptet har vist seg å vaere en stor suksess med fulle lokaler og utsolgt mat hver dag. Oppretthol­delse av kravet om universell utforming vil ikke gi regningssv­arende drift og risikoen er stor for at Caféen må legge ned driften allerede den 01.07.19 når fristen for gjennomfør­ing av universell utforming går ut».

Blant annet argumenter­er Seltor med at bakken utenfor kafeen er bratt, og at ingen rullestolb­rukere bruker kafeen.

Varden har snakket med driver av kafeen Silje Roksund Slaathaug, hun vil ikke kommentere saken NÅ, og henviser til huseier som står ansvarlig.

– Vil strekke oss så langt vi kan

Stensrød som er saksbehand­ler i saken, sier at de er innstilt på å komme til en løsning.

– Jeg kan ikke si hvordan saken vil ende, men det jeg kan sieratviik­ommunenhei­erpå nyetableri­nger og vil så langt det er mulig strekke oss etter en løsning som kan fungere, sier hun.

Hun sier at det er en pågående sak, og at de ikke har sett ordentlig på den siste klagen Seltor har levert.

– Vi skal ta den til en nøye vurdering, så må vi se om vi kan komme fram til en løsning, sier hun.

– Men dersom det er sånn som det er nå, kan det drives kafé etter 1. juli da?

– Nei, det kan det ikke, sier hun.

Varden har uten hell forsøkt å komme i kontakt med Grenland Invest som eier lokalet.

▶ Jonas Fossing

 ?? ARKIVFOTO: BJØRNAR LARSEN ?? VISER TIL GÅRDEIER: Driver av Humlegårde­n, Silje Roksund Slaathaug, vil ikke kommentere og henviser til huseier.
ARKIVFOTO: BJØRNAR LARSEN VISER TIL GÅRDEIER: Driver av Humlegårde­n, Silje Roksund Slaathaug, vil ikke kommentere og henviser til huseier.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? HUMLEGÅRDE­N: Kommunen har gitt avslag på dispensasj­on til universell utforming, ansvarlig søker har klaget og frykter i verste fall at kafeen må legges ned.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN HUMLEGÅRDE­N: Kommunen har gitt avslag på dispensasj­on til universell utforming, ansvarlig søker har klaget og frykter i verste fall at kafeen må legges ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway