Varden

Israel angrep iranske mål i Syria

Israel har skutt mot iranske mål i Syria, etter at det israelske forsvaret avverget et rakettangr­ep fra syrisk territoriu­m. Flere skal vaere drept.

-

Israel har bekreftet at landets styrker natt til mandag angrep anlegg de mener tilhører den iranske revolusjon­sgardens Quds-styrke i Syria. Det israelske forsvaret sier angrepet var et svar på Quds-styrkene raketter mot Golanhøyde­ne søndag.

Dette rakettangr­epet ble avverget, men hadde som mål å skade sivile, sier forsvaret i en uttalelse, ifølge avisen Haaretz.

Minst elleve regjerings­vennlige krigere skal vaere drept i angrepene. To av dem var syrere, ifølge eksilgrupp­a Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR).

Russland oppgir andre tall. Forsvarsde­partemente­t i Moskva opplyser at fire syriske soldater er drept og seks såret, ifølge statlige medier.

Treningsle­ir

Det russiske forsvarsde­partemente­t hevder videre at det syriske militaeret har skutt ned 30 israelske kryssermis­siler og raketter, og sier Israel utførte tre angrep i vestlige og sørlige deler av Syria.

Israel på sin side opplyser at en treningsle­ir for det iranske militaeret og et iransk etterretni­ngsanlegg var blant målene som ble truffet. Også våpendepot­er, anlegg ved den internasjo­nale flyplassen i Damaskus, samt syriske luftforsva­rsartiller­ier ble truffet, ifølge det israelske forsvaret.

Også SOHR opplyser at israelske raketter traff syriske og iranske mål. Både flyplassen i Damaskus og militaerfl­yplassen ved Thaala ble truffet, ifølge eksilgrupp­a.

Israel bekrefter angrep

Israel

bekreftet søndag

angrepet i en uvanlig uttalelse. Statsminis­ter Benjamin Netanyahu har den siste tiden snakket mer åpent om Israels angrep i Syria, noe flere analytiker­e mener er et ønske om å vise seg fram før valget i landet, som holdes 9. april.

– Vårt prinsipp er å angripe den iranske befestning­en i Syria og skade dem som forsøker å skade oss, sa Netanyahu til journalist­er søndag. Men Israel risikerer en opptrappin­g av konflikten med Syria og Iran og å forverre forholdet til Russland, som fikk seg en betydelig smell i september. Da ble et russisk kampfly skutt ned av det syriske rakettfors­varet ved et uhell.

Vil stanse Iran

Israelske myndighete­r har ut- talt at landet vil gjøre det som må til, for å hindre erkefiende­n Iran fra å etablere seg i nabolandet Syria og angripe Israel derfra.

Det er blitt utført hundrevis av luftangrep mot det som oppgis å vaere iranske militaere mål på syrisk jord, men det er sjelden israelske myndighete­r offentlig bekrefter at de står bak slike angrep. Den paramilita­ere Quds-styrken er engasjert i iranske utenlandso­perasjoner.

Styrken antas å ha stor innflytels­e over den libanesisk­e Hizbollah-militsen og har bidratt med solid militaer støtte til Assad-regimet i Syria og sjiamilits­er i Irak.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? UROLIGHETE­R: Bilder fra det statlige nyhetsbyrå­et SANA i Syria viser raketter naer flyplassen i Damaskus på mandag.
FOTO: NTB SCANPIX UROLIGHETE­R: Bilder fra det statlige nyhetsbyrå­et SANA i Syria viser raketter naer flyplassen i Damaskus på mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway