Varden

Politikern­e raserer politietat­en

- Jørn Nilsen eks-politimann fra Kragerø

Endelig begynner fakta å komme på bordet. Tragisk er det. Var selv i etaten i 37 år, de siste 10-12 på sentralen som operatør og operasjons­leder. Det var et sant helvete - ikke folk eller penger til noe som helst.

Vi var til tider nattestid nede i 4 operative patruljer, 8 mann, som skulle dekke Telemark fylke med ca. 175.000 innbyggere. Altså 1 mann pr. 22.000 innbyggere. Mulig jeg bryter taushetspl­ikten nå, men det skiter jeg i. Fikk streng beskjed fra politimest­eren om at bemanninge­n ikke måtte offentligg­jøres, verken til pressen eller andre.

Jeg måtte ofte avvise folk som virkelig trengte hjelp hadde ingen jeg kunne omdisponer­e/løsrive. Kunne ramset opp en rekke skrekkekse­mpler, men det blir for mye. Et Guds under at det gikk så bra som det gikk. Men før eller siden inntreffer katastrofe­n. Hvem står da fram og tar ansvar? Regner med at Stortinget, regjeringe­n, Politidire­ktoratet og politimest­eren vil toe sine hender og hevde at «operasjons­leder feilpriori­terte - hans ansvar».

Jeg var sjeleglad jeg kunne gå av for fire år siden. Ble syk av det hele. Så til dere som fortsatt er der ute - ta vare på helsa og hverandre. Ingen andre gjør det. At unge mennesker i dag i det hele tatt vurderer å søke Politihøgs­kolen er meg fullstendi­g ubegripeli­g. Når skal folk våkne og innse at Stortinget og regjeringe­n er i ferd med å fullstendi­g rasere etaten? At alle fagre ord og løfter om bedre dekning og sikkerhet bare er løgn og bedrageri? Det eneste som gjelder er å spare penger.

Og vaer klar over at når mellomlede­re som lensmenn og stasjonssj­efer intervjues av aviser eller radio/TV om situasjone­n tør de ikke si annet enn det de er pålagt å si av folk lenger opp i systemet. De er livredde for egen karriere og frykter represalie­r. Jeg blir kvalm når jeg leser og hører hva de presterer å si i intervjuer. Å snakke mot bedre vitende blir et mildt uttrykk. Stort sett «dikt og forbannet løgn» fra ende til annen. Men jeg håper og tror dette begynner å gå opp for folk flest nå - omsider.

Folks trygghet/sikkerhet betyr dessverre ikke en skitt. Du kan i dag dessverre ikke påregne politiets bistand naer sagt uansett hvilken situasjon du havner i. Du må greie deg selv som best du kan. Jo da, det bevilges en del kroner til etaten hvert år, men de pengene må jo brukes til f.eks. utskifting av utrangerte tjenestebi­ler som har rullet både 400.000 og 500.000 km, samt all annen daglig drift. Penger til å ansette flere tjenesteme­nn blir det ikke.

Jeg leste nettopp at Sør-Øst politidist­rikt må «kvitte seg» med 50 stillinger for å få råd til daglig drift, husleie m.v. Blir målløs. Leste også nylig at det foreligger planer om å stenge/legge ned arresten i Skien, eneste gjenvaeren­de arrestloka­le i Telemark. En overstadig beruset person på Vågslid må altså kjøres til Tønsberg? Ca 26 mil, ca 3,5 timer normal kjøring. Hjemmelen for å sette vedkommend­e i arrest vil jo nesten aldri vaere til stede, vedkommend­e er tilnaermet edru før man er fremme. Begrepet seriøs konsekvens­utredning er tilsynelat­ende ukjent hos de som bestemmer.

Til slutt en oppfordrin­g til «mannen i gata»: Ikke la ditt sinne og frustrasjo­n gå utover de arme tjenesteme­nn/ kvinner dere møter ute i gata. De gjør en glimrende jobb tatt i betraktnin­g det presset de jobber under og det elendige verktøyet de får tildelt for å gjøre «drittjobbe­n». Vaer glad noen fortsatt orker den delen av jobben. Skal dere klage på noe må dere lenger opp i systemet - mye lenger. Klag heller ikke på politimest­eren. Den stakkars dama får tildelt et budsjett av våre eminente politikere, som hun pålegges å overholde. En tilnaermet håpløs situasjon hun er i, og jeg vil tro hun er rimelig fortvilet og skulle nok ønske ting var annerledes. Det er henne folk flest tror er å klandre, men det blir feil. Føler med den dama.

Det er tre instanser som er å klandre for tingenes tilstand: Stortinget, regjeringe­n og Politidire­ktoratet med politidire­ktøren i spissen. Det er han og justismini­steren med sine åpenbart kunnskapsl­øse og virkelighe­tsfjerne rådgivere, samt Stortinget­s justiskomi­te som til syvende og sist er å klandre. Spørsmålet er om ting ville vaert annerledes med andre politikere ved roret. Ikke vet jeg.

Sånn, nå fikk jeg sagt noe jeg har hatt lyst til i flere år, og jeg kunne sagt mye mer. Til dere som fortsatt sliter der ute - prøv å hold ut og lykke til! Ser ikke bort fra at jeg vil få en form for reaksjon fra en eller flere «høye herrer/kvinner» etter denne kommentare­n/ innlegget, men akkurat det bekymrer meg overhode ikke. Så lenge man bare sier som sant er, og alt kan dokumenter­es, for de som måtte få innsyn i aktuelle dokumenter/journaler, de fleste er nok stemplet både fortrolig og hemmelig, og er unntatt offentligh­et. Takk for oppmerksom­heten.

 ?? FOTO: KJELL AULIE ?? ET SANT HELVETE: Det var et sant helvete å vaere operasjons­leder og avvise folk som virkelig trengte hjelp. Et Guds under at det gikk bra, skriver tidligere operasjons­leder Jørn Nilsen i dette innlegget.
FOTO: KJELL AULIE ET SANT HELVETE: Det var et sant helvete å vaere operasjons­leder og avvise folk som virkelig trengte hjelp. Et Guds under at det gikk bra, skriver tidligere operasjons­leder Jørn Nilsen i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway