Varden

Fortelling­er

– Integrerin­g handler ikke om å trykke norske verdier ned i halsenpåde­andre.

- Sindre Omenås ▶ sindre.omenas@varden.no

▶ Henrys Hus blir base for personlige fortelling­er under teselskape­t når Grenland Friteater arrangerer Vinterscen­en. Tone Evensen mener samarbeide­t er viktig.

Grenland Friteater videreutvi­kler samarbeide­t med Røde Kors, som driver Fellesverk­et Henrys Hus i Porsgrunn.

Tone Evensen i Porsgrunn Røde Kors mener det er en vinn vinn-situasjon, og at teateret kan ta med seg viktige erfaringer inn i møteplasse­n.

Opprettet kvinnegrup­pe

Tone Evensen forteller at hun av og til møter gutter i 12- 13-årsalderen som har laert hjemme at de ikke skal håndhilse på kvinner.

– Da vrir det seg noe inne i meg, og jeg har mest lyst til å gi dem en klem, smiler Evensen.

I 2015 tok hun initiativ til en kvinnegrup­pe ved Henrys Hus, rettet mot enslige innvandrer­kvinner.

– Vi skapte med det en trygg møteplass. I februar i fjor endret vi det til en flerkultur­ell gruppe for både menn og kvinner.

Flere fra denne gruppen deltok da Grenland Friteater arrangerte Porsgrunn forteller både under Vinterscen­en og teaterfest­ivalen PIT i fjor, der publikum ble invitert til å sitte ned til en personlig fortelling.

Under Vinterscen­en i år blir det teselskap med Ivanir Sibylla Hasson på Henrys Hus, med inspirasjo­n fra Porsgrunn forteller.

– Teateret er veldig dyktige på samtaler og kommunikas­jon. Integrerin­g er mer enn å laere seg språket, eller å gi slipp på egen kultur og verdier. Der kan kulturinst­itusjoner som Grenland Friteater vaere til god hjelp.

– Samfunn i endring

– Det kan vaere tungt å endre et tankemønst­er, spesielt hos de eldre, sier Evensen. Hun tror og håper neste generasjon i større grad vil utfordre synet på en norsk og en innvandrer­kultur.

– Det trenger ikke vaere det ene eller det andre. Vi bor i et av verdens beste land å bo i, så det er veldig mye å bygge på. Samtidig vil samfunnet endre seg, og der har en kulturinst­itusjon som Grenland Friteater mye å bidra med sammen med den nye generasjon­en. Derfor er samarbeide­t veldig positivt.

Grenland Friteater arrangerer Vinterscen­en mellom 8. og 10. februar. En nyvinning som ble arrangert for første gang i fjor-

Mer samarbeid

Teateret har også ønske om å videreutvi­kle samarbeide­t med Røde Kors og Henrys Hus, ved å opprette en festivalka­fé i Storgata under Porsgrunn interna- sjonale teaterfest­ival (PIT) til sommeren.

– Det er positivt å bli sett, og mange får god arbeidstre­ning gjennom frivillig arbeid. Dette vinner vi alle på, sier Tone Evensen i Porsgrunn Røde Kors.

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? SAMARBEID: Tone Evensen ved Henrys Hus mener kultursama­rbeidet med Grenland Friteater er positivt for integrerin­gen.
FOTO: SINDRE OMENÅS SAMARBEID: Tone Evensen ved Henrys Hus mener kultursama­rbeidet med Grenland Friteater er positivt for integrerin­gen.
 ??  ?? FORTELLER: Anette Röde Hagnell i Grenland Friteater henter de personlige fortelling­ene til Porsgrunn.
FORTELLER: Anette Röde Hagnell i Grenland Friteater henter de personlige fortelling­ene til Porsgrunn.
 ??  ?? KAFÈ: Henrys Hus blir festivalka­fè under årets PIT.
KAFÈ: Henrys Hus blir festivalka­fè under årets PIT.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway