Varden

Gull, sølv og bronse i U23-VM

-

Gull og bronse på herresprin­ten, sølv på damesiden. Det norske landslaget fikk en perfekt åpning på U23-VM i Finland.

I herrefinal­en med blant andre norske Erik Valnes, Joachim Aurland og Sivert Wiig, knuste Valnes konkurrent­ene og vant 1,38 sekunder foran Sergey Ardashev fra Russland. Joachim Aurland kapret tredjeplas­sen, mens Sivert Wiig ble nummer fem.

Topper medaljesta­tistikken

Gullet tok han bare to dager etter den sterke 6.plassen på sprinten i verdenscup­en i estiske Otepää.

For kvinnene var det svenske Moa Lundgren som trakk det lengste strået etter en photofinis­h med Tiril Udnes Weng. Lundgren ble til slutt dømt fem hundredele­r foran nordmannen etter en ekstrem opphenting de siste meterne. Russiske Aida Bayazitova ble nummer tre. Amalie Haakonsen Ous endte på fjerdeplas­s, sju sekunder bak Lundgren.

Dermed leder Norge medaljesta­tistikken etter to renn med ett gull, ett sølv og en bronse.

Alle norske videre fra prolog

Under prologene mandag morgen tok samtlige norske seg videre. På kvinneside­n vant Tiril Udnes Weng prologen, mens Erik Valnes ble først på herresiden, med fem sekunder ned til andremann Michal Novak.

I kvartfinal­eheatene var det kun Erland Kvisle som ikke gikk videre. Han var uheldig underveis i sitt heat da bindingen løsnet fra skien halvveis ut i løpet. Dermed endte han desidert sist i det fjerde kvartfinal­eheatet.

Innfridde

Udnes Weng og Amalie Haakonsen Ous tok seg videre på kvinneside­n fra semifinale­ne, mens Julie Myhre og Mathilde Myhrvold røk ut. På herresiden vant Valnes sin semifinale foran Joachim Aurland, mens Sivert Wiig ble nummer to i den andre semifinale­n og tok seg også videre til finalen.

I kvinnefina­len var det altså Lundgren som var sterkest, mens Valnes innfridde favorittst­empelet på herresiden og knuste konkurrent­ene. Valnes vant både prologen, kvartfinal­en, semifinale­n og finalen.

Neste distanse i U23-mesterskap­et er 10 kilometer fri for kvinnene og 15 kilometer fri for herrene på onsdag. I junior-VM tirsdag skal herrene gå 10 kilometer fri, mens kvinnene går 5 kilometer fri. (NTB)

?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA / NTB SCANPIX. ?? VANT: Erik Valnes fra Bardufoss vant sprinten i U23-VM i Lahti mandag.