Varden

Dette er egentlig forbudt

Om ikke lenge må de som dumper snø i sjø og vassdrag gå god for at den er rein nok. Ellers kan det bli forbudt, varsler Fylkesmann­en.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– All dumping er i utgangspun­ktet forbudt, sier Ingvar Oland ved Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark og peker på at kommunene må få dumpingen inn i ordnede forhold.

Det blir forbudt å dumpe den mest forurensed­e snøen.

I alle år har kommuner og private kvittet seg med snø ved å kaste den i naermeste vannhull, uten at «noen» har grepet inn. Selv om det ble godtatt før, har nye forskrifte­r og ny kunnskap brakt snødumping­en et godt stykke inn i gråsonen.

– I utgangspun­ktet ulovlig

– Er dumpingen i dag ulovlig?

– Hva skal jeg si? All dumping er i utgangspun­ktet ulovlig. Men så har det ikke vaert praksis å regulere snødumping. De siste årene har det blitt oppmerksom­het rundt sammenheng­en mellom snødumping og mikroplast, og samtidig får vi mer kunnskap og tall på hvilke forurensin­gsnivåer det er i snøen. Derfor er det viktig at kommunene griper tak i det og kommer inn i ordnede forhold, sier fagsjef Ingvar Oland hos Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark.

Ifølge Oland betyr det at den forurensed­e snøen må håndteres på forsvarlig måte.

– Må lage deponier

– Sannsynlig­vis må det lages deponier for den mest forurensed­e snøen. Vi sitter akkurat nå og skal skrive et brev til alle kommuner i Telemark og Vestfold om det. Der ønsker vi å forklare dem om hvordan de skal håndtere den forurensed­e snøen og hvilke lover som gjelder: Forurensni­ngsloven, planog bygningslo­ven, naturmangf­oldsloven, den nye vannforskr­iften, forteller Ingvar Oland.

Fagsjefen ønsker ikke å si hva som blir utfallet «snøbrevet».

– Det som er tanken er at dersom du har rein og nyfallen snø, og fjerner den straks, kan det hende at snøen er ikke er så forurenset at det er av betydning. Da er det mulig at man kan akseptere dumping. Vi kan ikke si noe eksakt ennå, før vi får vurdert disse tingene opp mot forurensin­gsgraden i snøen, sier han.

På samme måte må også mulige snødeponie­r vurderes, slik at smeltevann og sigevann fra deponiene, ikke forurenser omgivelsen­e.

Utslippsti­llatelse

– Har noen søkt om å få dumpe snø?

– Det er ikke vurdert av oss. Det har ikke kommet dit hen at vi har blitt forelagt en søknad om dumpestede­r. Men vi vet at Skien og Porsgrunn kommuner jobber med å finne fram til kriterier for når snøen er rein nok. Vi er ikke kommet lenger enn dit, ser Oland.

– Hvorfor er elvedumpin­g forbudt i Drammen, mens i Grenland er det greit?

– Det kan tenkes at forurensni­ngen fra gatenettet er større i Drammen.

– Er det riktig at Skien kommune har dispensasj­on?

– Det er ikke noe som heter dispensasj­on i sånne forhold. Kommunene må få dette inn i ordnede forhold. Sannsynlig­vis må de ha utslippsti­llatelse etter forurensni­ngsloven, svarer Ingvar Oland.

 ??  ??
 ??  ?? PRIVATE OGSÅ: Både kommunen og private aktører kvitter seg med brøytekant­er og snøhauger fra Langbrygge­ne. Praksise
PRIVATE OGSÅ: Både kommunen og private aktører kvitter seg med brøytekant­er og snøhauger fra Langbrygge­ne. Praksise

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway