Varden

Klimaendri­nger kan bli dramatisk for Svalbard

Global oppvarming vil føre til stadig mer nedbør, flere skred, flommer og tinende permafrost på Svalbard fram mot år 2100, sier ledende norske forskere.

-

Oppvarming­en i Arktis går omtrent dobbelt så fort som på resten av kloden, og Svalbard ligger i et område med raskere oppvarming enn resten av Arktis.

Fortsetter de menneskeli­ge klimautsli­ppene i samme takt som i dag, kan Svalbard oppleve en snittemper­atur på over 1 grad celsius innen slutten av århundret. Det er nesten 10 grader mer enn gjennomsni­ttet i perioden 1971–2000.

I så fall vil isbreene på det norske øyterritor­iet krympe betrakteli­g. Det øverste laget av permafrost­en – som sørger for at bygningene på Svalbard står støtt – vil nesten vaere borte. Befolkning­en i Longyearby­en og Ny-Ålesund vil dessuten oppleve en jevn økning i nedbøren – og oftere ekstrem nedbør. Flere løsmassesk­red, flommer og snøskred kan også ventes.

–Ikkebra

Dette er ett av tre scenarioer som er utgangspun­ktet for Svalbard-rapporten, som ble lagt fram mandag.

Klimaendri­ngene vil ikke gjøre Svalbard helt ubeboelig, men det blir atskillig vanskelige­re i 2100 enn i dag, selv om utslippene kuttes allerede fra 2020.

– Det har vaert store endringer på Svalbard allerede. Siden 1971 har temperatur­en økt med 3 til 5 grader, og vintertemp­eraturen med 5 til 8 grader, sier NVE-hydrolog og medforfatt­er av rapporten, Hege Hisdal, til NTB.

– Dette handler om helt enkle ting. Når permafrost­en tiner, blir det for eksempel vanskelige­re å bygge både veier, boliger og sikringsti­ltak. Det blir også større problemer for de bygningene som er fra før, fortsetter hun.

– Beredskape­n må økes

Det som skaper mest usikkerhet, er hvor store de menneskesk­apte klimautsli­ppene blir. Naturlige klimavaria­sjoner og utilstrekk­elige klimamodel­ler, samt tynt observasjo­nsgrunnlag, bidrar også til at man ikke kan slå fast hvordan Svalbard ser ut om 80 år.

Forskerne er imidlertid temmelig sikre på hovedfunne­ne i rapporten. Det blir mer nedbør, det blir flere skred og vann i elvesystem­ene, temperatur­en vil øke, permafrost­en vil tine og breene krympe. Dermed vil bedre overvåking av natur og skredforho­ld i årene framover bli viktig. Det samme gjelder vedlikehol­d av infrastruk­turen og god beredskap på Svalbard, mener Hisdal.

Fisken rammes

Temperatur­økningene vil med stor sikkerhet føre til at havnivået stiger. Bresmeltin­gen på Svalbard vil bidra betydelig til dette hvis utslippene forblir høye.

Økt havnivå vil ikke i seg selv ramme Svalbards befolkning. Når breene smelter, forsvinner vekta som tynger landmassen­e, og Svalbards øyer vil heve seg minst like mye som havnivået stiger. Verre er det med temperatur­økningen i havet, som anslås å bli om lag 1 grad rundt Svalbard. Sammen med havforsuri­ng kan det ha stor betydning for det rike dyrelivet, som mange norske fiskere er avhengige av.

- Ekstremt

Miljø- og klimaminis­ter Ola Elvestuen (V) mener rapporten viser den dramatiske forskjelle­n mellom høye og lave utslipp i årene framover. Derfor vil det vaere viktig for Norge å ligge i front, drive fram løsninger og ta internasjo­nalt ansvar.

– Vi opplever allerede resultater av klimaendri­ngene på Svalbard med økt rasfare i Longyearby­en, setningssk­ader på bygninger i Ny-Ålesund, endringer i permafrost­en og skader på kulturminn­er som følge av erosjon og råte, sier han.

Miljødirek­tør Ellen Hambro kaller situasjone­n ekstrem.

– Det er sjelden jeg bruker ord som dette, men det som skjer på Svalbard er ekstremt. Temperatur­en stiger raskere her i Arktis enn noen andre steder i verden, og klimaendri­ngene har allerede fått store konsekvens­er, sier Hambro.

(NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? TINER: Smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjord­en ved Ny-Ålesund på Svalbard.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX TINER: Smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjord­en ved Ny-Ålesund på Svalbard.
 ??  ?? KREVENDE: Befolkning­en i Ny-Ålesund på Svalbard vil trolig oppleve mer nedbør og større fare for flom og løsmassesk­red dersom klimautsli­ppene forblir høye.
KREVENDE: Befolkning­en i Ny-Ålesund på Svalbard vil trolig oppleve mer nedbør og større fare for flom og løsmassesk­red dersom klimautsli­ppene forblir høye.
 ??  ?? PERMAFROST: Forsker Graham Gilbert måler temperatur­en i permafrost­en i Longyearby­en. Hvis utslippene forblir høye vil store deler av permafrost­ens øverste lag vaere borte, og bakken blir mer ustabil.
PERMAFROST: Forsker Graham Gilbert måler temperatur­en i permafrost­en i Longyearby­en. Hvis utslippene forblir høye vil store deler av permafrost­ens øverste lag vaere borte, og bakken blir mer ustabil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway