Varden

Presset øker på Maduro

Europeiske stormakter har bestemt seg for å anerkjenne opposisjon­sleder Juan Guaidó som midlertidi­g president i Venezuela. Norge inntar en mer forsiktig linje.

-

Etter at president Nicolás Maduro i helgen nektet å følge opp et krav fra sju EU-land om å lyse ut nyvalg, gikk 19 EU-land mandag til det skritt å kunngjøre offentlig at de aksepterer Guaidó som Venezuelas fungerende president.

De som støtter erklaering­en er Danmark, Spania, Portugal, Tyskland, Storbritan­nia, Nederland, Frankrike, Ungarn, Østerrike, Finland, Belgia, Luxembourg, Tsjekkia, Latvia, Litauen, Estland, Polen, Sverige og Kroatia.

– I henhold til bestemmels­ene i Venezuelas grunnlov, erkjenner de og støtter at Juan Guaidó, presidente­n i den demokratis­k valgte nasjonalfo­rsamlingen, er midlertidi­g president i Venezuela, slik at han kan utlyse fritt, rettferdig og demokratis­k presidentv­alg, heter det i uttalelsen­fra de 19 europeiske landene.

– Venezuelan­erne har rett til å uttrykke seg fritt og demokratis­k, tvitret Frankrikes president Emmanuel Macron mandag formiddag.

Diplomatis­k knyttneve

Det er fortsatt Maduro som reelt sett sitter med makten i Venezuela, og det er uvisst hvilken virkning EU-landenes diplomatis­ke knyttneve vil få. Folkeretts­eksperter mener slike virkemidle­r bør brukes med varsomhet.

– Et skifte i et land skal og må skje i henhold til et lands grunnlov og nasjonale lovgiving, framholder folkeretts­ekspert Mads Harlem overfor NTB.

EUs 28 medlemslan­d prøvde mandag å samle seg om en felles erklaering om støtte til Guaidó, men ifølge nyhetsbyrå­et DPA ble den blokkert av Italia, som har vegret seg for å gå like langt i støtten til Guaidó som andre europeiske land.

Forsiktig norsk linje

Også Norge sier nei til å anerkjenne Guaidó som president.

– Norge har som tradisjon å anerkjenne stater, ikke regjeringe­r, uttaler utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun legger til at Norge hele tida har gitt uttrykk for støtte til Juan Guaidó som valgt og legitim leder for nasjonalfo­rsamlingen i Venezuela. Men anerkjenne­lse som fungerende president får han ikke, til tross for at våre naboer og naermeste allierte nå har gitt ham denne anerkjenne­lsen.

Kan vaere grunnlovss­tridig

Norges forsiktige linje kan vaere klok, mener Harlem.

– Det å kreve et skifte er alvorlig. Når man går ut og krever en presidents avgang, må man ikke bare se på hva som er opportunt, sier han.

Guaidó utropte seg selv til president for snart to uker siden, men har fortsatt liten reell makt og tilsynelat­ende lite støtte fra landets vaepnede styrker.

Ifølge den amerikansk­e jussprofes­soren Noah Feldman er Guaidós forsøk på å fjerne Maduro i strid med den venezuelan­ske grunnloven.

Trusler fra USA

Det hvite hus har både anerkjent Guaidó som midlertidi­g president og oppfordret venezuelan­ske militaere til å vende seg mot Maduro. USAs president Donald Trump har i tillegg innført sanksjoner mot Venezuelas statlige oljeselska­p og truet med å sende amerikansk­e soldater til landet.

Også Storbritan­nia vurderer nå å innføre sanksjoner mot Venezuela, ifølge en talsmann for statsminis­ter Theresa May.

Maduro hevder på sin side at USA er i ferd med å forberede et kupp i Venezuela. Mandag fortalte han i et intervju med det italienske TV-kanalen TG24 at han har bedt paven om å bidra til å få i gang en dialog med opposisjon­en i landet og at han håper på en positiv respons.

I intervjuet appellerer han også til Europa om ikke å «bli dratt med av galskapen» til Trump. Ifølge Maduro risikerer Venezuela borgerkrig hvis ikke Vesten stanser sin innblandin­g. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? AKSEPTERES: Opposisjon­sleder Juan Guaidó har utropt seg selv til midlertidi­g president i Venezuela.
FOTO: NTB SCANPIX AKSEPTERES: Opposisjon­sleder Juan Guaidó har utropt seg selv til midlertidi­g president i Venezuela.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway