Varden

Bokmålsfol­k må våkne

- Trond Vernegg formann i Riksmålsfo­rbundet

Vi som har riksmål/bokmål som hovedmål, kan laere noe av nynorskfol­k. De er flinke til å verne om og pleie målformen sin.

Bokmålsfol­k, derimot, tar språket sitt for gitt. Det burde de ikke. Tvert imot burde de få øynene opp for at også flertallsm­ålformen og den mest utbredte varianten av norsk er under press. En stor rapport fra Språkrådet roper varsko om hvordan globaliser­ing, press fra engelsk, innvandrin­g og hurtig teknologiu­tvikling skaper nye utfordring­er for det norske språkets posisjon.

Nettopp derfor har Riksmålsfo­rbundet oppfordret til en bred språkdugna­d i alle samfunnsse­ktorer og på tvers av politiske partiskill­er. Nå handler det ikke om strid mellom målformer og ordformer, men om selve det norske språkets fremtid i en globaliser­t verden. Det betyr at vi må slutte med vanetenkni­ngen som får oss til å avgrense språkspørs­mål til kultursekt­oren. Selvfølgel­ig angår språket hele samfunnet; vi bruker det jo alle hver eneste dag. Likevel blir viktige språkprobl­emer underkommu­nisert.

For eksempel var det en finsk håndverker som først gjorde meg oppmerksom på hvor farlig det kan vaere på norske anleggspla­sser fordi bygningsar­beidere ikke har et felles språk å kommuniser­e på. Ulykker kan fort skje på grunn av misforståe­lser. Lignende språkprobl­emer er også velkjent innen helsesekto­ren. Dette er ikke overrasken­de når vi vet at de ca. 370.000 innvandrer­ne fra EU/EØS-land hverken har rett eller plikt til norskoppla­ering. Må det en dødsulykke til for at vi forstår alvoret i situasjone­n? Her må både arbeidsliv­ets organisasj­oner og myndighete­ne gå sammen om å finne løsninger.

Heldigvis har vi fått en bred forståelse for hvor viktig god norskoppla­ering er for integrerin­gen av innvandrer­e. Det demrer også for nordmenn at språket vårt, vår identitet og viktigste kulturverd­i, står overfor andre utfordring­er enn dem vi har vaert vant til å bale med. For eksempel at YouTube er vinneren i mediebruke­n blant ungdom mellom 12 og 17 år med en ukentlig dekning på 92 prosent. Og på YouTube er det engelsk som ruler.

Det er slike utfordring­er vi nå må stå samlet for å møte. En forutsetni­ng er da at vi viser gjensidig respekt for hverandres målform. Dessverre henger noen ennå igjen i forrige århundres språkstrid og mener f. eks. at riksmål/bokmål er for dansk. Dette kom senest frem i debatten om nynorsk eller bokmål i Vestfold og Telemark. Det er på høy tid å parkere slike vrangfores­tillinger. Dagens flertallsm­ålform har vaert morsmål og språklig identitet for nordmenn gjennom mange generasjon­er. Kanskje bokmålsbru­kere er blitt for slappe av medgang. Men nå er språket i fare. Bokmålsfol­k burde engasjere seg mer for morsmålet sitt og slå ring om det, for godt norsk kommer ikke av seg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway