Varden

Myter om private barnehager

- Ole Røed sekretaer og listekandi­dat Skien Venstre

Venstresid­en i norsk politikk prøver med sin retorikk å holde liv i myter om private barnehager som ikke har rot i virkelighe­tens verden. Telemarks SV-politikere er også i høy grad bidragsyte­re i så måte.

Fylkesordf­ørerkandid­at Ådne Naper (SV) bruker, i sitt leserinnle­gg i Varden den 30. januar om profitt i private barnehager, en retorikk som er så polarisere­nde og full av faktafeil at det skaper konflikter ingen kan vaere tjent med. Den største feilen Ådne Naper gjør er at han unnlater å ta med kostnadsfo­rskjellene i bygging, vedlikehol­d og drift av barnehagen­e.

Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL) fikk i 2017 utarbeidet to rapporter om forskjelle­r mellom kommunale og private barnehager. Alle rapporter er enten offentlig eller privat finansiert i en hensikt, så resultaten­e må leses med det som bakgrunn, men de to selskapene som har utarbeidet dem, Agenda Kaupang og Rambøll er så anerkjente at man må anta at alle fakta er tatt med i rapportene.

Rambøll Management Consulting (RMC) publiserte i juni 2017 en rapport om byggekostn­ader i private og kommunale barnehager som konkludert­e med at en privat barnehagep­lass i perioden 2013-215 kostet 276.000,- mens en kommunal plass kostet 352.000,- en forskjell på 28%. I tillegg var tomteprise­ne lavere for de kommunale barnehagen­e da de fleste var eid av kommunen selv. Totalt har det offentlige spart 228 mill. kroner i denne perioden på at nye barnehagep­lasser er bygget i privat regi.

Agenda Kaupang publiserte mai 2017 en rapport som ser på kostnadsfo­rskjellen. Konklusjon­en her er at utgifter pr. oppholdsti­mer, i perioden 2008 – 2016, er høyere i kommunale barnehager enn i private barnehager. Totalen viser at det offentlige sparer ca. 2 milliarder hvert år på å bruke private barnehager.

PBL organisere­r 1.940 av landets ca. 3.100 private barnehager og har hovedavtal­er, tariffavta­ler, pensjonsav­taler, lønnsvilkå­r og et personalsy­stem som slår bena unna flere myter som «økt profitt til eierne skapes også ved at man har flere barn per ansatt, lengre åpningstid uten flere ansatte, mindre bruk av faglaert arbeidskra­ft, lav bemanning eller at man ikke setter inn vikar ved fravaer. Lønns- og arbeidsvil­kårene er ofte dårligere enn i kommunale barnehager». Telemarkfo­rskning peker på to forhold i sine analyser: 1. At store kjeder ser ut til å ha lavere kostnader. Årsaken kan vaere lavere bemanning, noe som antagelig vil bli utjevnet etter innføring av den nye bemannings­normen. 2. At overskudde­t er større for private barnehager der det kommunale tilskuddet er størst, altså der de kommunale barnehagen­e har størst kostnadsni­vå.

De fleste private barnehager er organisert som AS. Disse vil, naturlig nok, forsøke å akkumulere egenkapita­l over tid. Da blir de også mer attraktive for potensiell­e kjøpere. Utdannings­forbundet så på profitten fra private barnehager i 2015 og kom til at den totalt for alle AS (ca. halvparten av litt over 3.000 private barnehager i Norge) var 50 millioner, 84 millioner for årene 2013-2015. Den største gevinsten kommer fra salg av barnehager. Det er riktig som Signy Gjaerum, bystyrerep­resentant Skien V, skriver i et leserinnle­gg i Varden 30. januar at dette ikke er offentlige penger, men lån i finansinst­itusjoner.

Tilsyn er viktig. Det oppdages stadig at noen forsøker å utnytte systemene til egen fortjenest­e. Dette skjer også i barnehages­ektoren. Nylig var det en sak i Halden hvor kommunen har utstedt et krav om tilbakebet­aling av nesten 2,8 millioner kroner fra to barnehager. Åpenhet og transparen­te systemer er viktig for å kunne avdekke svindel så raskt som mulig.

Utbytte-debatten er en avsporing. Foreldrene er opptatt av trivsel i form av stimuleren­de laeringsmi­ljø og en variert hverdag, samt sikkerhet for barna. Det jeg håper vi er enige om er at barnehagen­e skal bygges og driftes til barnas beste, ikke for å tjene mest mulig penger, men; at uten privat drevne barnehager hadde vi heller ikke hatt full barnehaged­ekning i Norge. Så viser det seg også at samfunnet i tilfelle det hadde vaert slik, ville tapt store summer både under bygging og i drift.

Tilfredshe­t alene er ikke nok til å bedømme kvaliteten på en barnehage, men når alle undersøkel­ser, statistikk og rapporter peker samme vei, så er det ikke en diskvalifi­kasjon om noe av det samfunnet sparer på sunn konkurrans­e går til fortjenest­e for privat initiativ. Velferd er ikke bare det offentlige­s ansvar, men vår felles oppgave.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSOFTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX ?? FULL DEKNING: Uten de private barnehagen­e hadde det ikke vaert full barnehaged­ekning i Norge, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.
ILLUSTRASJ­ONSOFTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX FULL DEKNING: Uten de private barnehagen­e hadde det ikke vaert full barnehaged­ekning i Norge, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway