Varden

Vil du ha rød eller blå ordfører?

- Odin Adelsten Aunan Bohmann partisekre­taer Telemark Ap

Jeg er enig med dem som sier at politikere både må vaere løsningsor­ientert og ideologisk­e. En av de klassiske forskjelle­ne på rød og blå er hvem vi ønsker skal drive våre viktigste tjenester.

Forskjelle­n ble svaert tydelig i budsjett-debatten i Skien bystyre. Høyre, Frp og Bypartiet skrev det ordrett: «Følgende settes ut på anbud/konkurrans­eutsettes:

▶ Vaskeritje­nesten

▶ Hjemmehjel­pen (praktisk bistand)

▶ Scheen matservice

▶ Transport-tjenesten

▶ Driften av det nye sykehjemme­t i Kverndalen»

I Arbeiderpa­rtiet er vi uenige i at dette skal konkurrans­eutsettes. Vi mener våre kommunale kjerneoppg­aver er vårt felles sikkerhets­nett når vi alle på et tidspunkt får behov for disse tjenestene.

Kommunene, fylkeskomm­unen eller staten er ikke best på alt. Ved mange anledninge­r trenger vi riktig og bedre hjelp fra private tjenester, derfor har sykehus, kommune og fylkeskomm­une mange og gode samarbeids­avtaler med private bedrifter som bistår det offentlige. Det er behov for private løsninger, der det offentlige trenger det.

Å drive velferdstj­enester er såkalt «effektiv drift» og innebaerer at nesten 80 prosent av alle utgiftene går til lønn. Derfor er den åpenbare måten å konkurrere ut offentlige tjenester, å redusere lønns-, pensjonsog arbeidsvil­kår. I fjor gikk fire private selskap med over 100 millioner i overskudd på å drive asylmottak. Det statlige barneverne­t kjøpte tjenester fra private i milliardkl­assen. Eksemplene på eierne som tar store utbytter er mange. Eiere som i praksis tjener penger på de mest sårbare. Flyktninge­r og barneverns­barn.

Vi får dessverre liten drahjelp av finansmini­steren, som på direkte spørsmål i Stortinget svarer «De private bedriftene­s oppgave er å tjene penger. De tjener penger ved å konkurrere om å dekke våre behov best mulig og mest mulig effektivt.»

Mange mener forskjelle­ne i politikken har blitt små. Jeg mener dette er den ideologisk­e forskjelle­n på røde og blå ordførerka­ndidater: Arbeiderpa­rtiet mener det offentlige skal baere hovedansva­ret for sikkerhets­nettet til oss alle. Det er ingen allergi mot private løsninger eller bedrifter i Arbeiderpa­rtiet, men det er grunnlegge­nde galt at man setter arbeidstak­ernes vilkår og pensjon i konkurrans­epotten, og at man samtidig øser ut millioner til toppledere som tjener store penger på asylmottak eller i barnevern.

Grunnlegge­nde velferdstj­enester skal ikke privatiser­es eller kommersial­iseres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway