Varden

Regjeringa­s Nav-politikk

- Borgemarka

Det er på sin plass å opplyse om regjeringa­s kynisme og likegyldig­het overfor folk når de har endret reglene for arbeidsavk­laringspen­ger (AAP) fra Nav.

Innstrammi­ngen har ført til at mange har falt ut av ordningen, og må søke sosialhjel­p i stedet. Men det er enklere sagt enn gjort. For å søke om sosialhjel­p må man først «utnytte egne muligheter til hjelpeordn­inger», som det heter. Det betyr i praksis at folk må selge unna verdier som hus, bil og lignende. I tillegg er sosialstøn­aden betydelig lavere enn satsene for avklarings­penger. Det betyr at regjeringa­s diktat overfor Nav gjør folk fattige, som igjen forteller oss at de ikke har omtanke for folk flest.

De nye reglene gjør det vanskelig å hjelpe, noe jeg kan skrive under på. Fastlegene til de berørte, som regjeringa tvinger ut i uføre, er maktesløse. Til og med advokater er rådville. Når de nye reglene gjør det så vanskelig å hjelpe, og gjør det så lett for regjeringa å sende folk ut i fattigdom, må vi reise oss i flokk mot galskapen. Det skal ikke vaere sånn at det kun skal vaere Navs tolking av de rigide reglene som er det riktige med bakgrunn i regjeringa­s «diktat» til Nav-institusjo­nen. Det blir også helt feil når flestepart­en av disse følger det til punkt og prikke.

Vi må også vaere klar over at Nav må hente inn tilleggsdo­kumentasjo­n, som dermed forsinker saker. Heldigvis finnes det saksbehand­lere som gjør den jobben de er pliktig til å gjøre til beste for den enkelte bruker. Disse forstår at de er «ansatt» av oss og at det er «våre penger» de bruker for å hindre at folk kommer i uføre. Dessverre finnes det saksbehand­lere som opptrer som «konger» også. Det er dermed fristende å påstå at disse er ute etter å avansere i systemet uten å hensynta brukeren.

Nav-direktør Sigrun Vågeng har beklaget at regelendri­ngene har gått ut over enkeltpers­oner. Å beklage er en innrømmels­e av at regjeringa­s regelendri­nger er feil. Når rundt 600 allerede ikke har fått vedtak om forlengels­e av arbeidsavk­laringspen­ger, vil jeg hevde at Nav bryter loven.

Det som har skjedd det siste året viser regjeringa­s manglende sosiale intelligen­s. Det er hjerterått, og det går hardt inn på meg også som forsøker å hjelpe noen så godt jeg kan. Det er ikke alltid energien strekker til. Jeg vil også slå fast at det skal nå ikke vaere sånn at behandling­sløp skal ryke, fordi de som trenger hjelp bruker det de har av overskudd til å bekymre seg for økonomien.

Arbeidsavk­laringspen­ger er ment å sikre folk inntekt mens de er syke, samtidig som de skal få «hjelp» fra Nav til å komme i arbeid igjen. Dette fungerer svaert dårlig. Noen blir uføre, andre kommer i jobb. De som faller ut av ordningen, mister ikke bare inntekten, men faller også ut av Navs oppfølging­sarbeid.

Intensjone­n med innstrammi­ngene som kom i fjor var å hindre at folk ble vaerende for lenge på avklarings­penger, uten at det ble klart om de var uføre eller ikke. Videre er det under enhver tvil at en av Navs viktigste oppgaver er å sikre at folk får pengene de har rett på til rett tid. Det skal ikke vaere sånn at våre trygdeordn­inger bare blir sett på som en utgift til hinder for arbeid, noe regjeringa tydeligvis gjør. Da vil resultatet bli faerre i arbeid og flere fattige.

Når Nav over hele landet naermest bryter loven daglig, vil jeg minne dem og regjeringa om at de ikke har rett til å frata folk arbeidsavk­laringspen­ger mens de er under en eller annen form for behandling, selv om regjeringa har bestemt at varigheten av AAP skal reduseres. Det er tross alt fysisk og psykisk syke mennesker det stort sett dreier seg om. Kan ikke forstå annet enn at det er juridisk ulovlig.

Det som foregår kan bli en sak for Sivilombud­smannen. Vurderer også nå å sende en servicekla­ge til Nav etter at denne regjeringa fjerna kølappene på Nav over natta. Her står Sivilombud­smannen klar hvis de får en henvendels­e fra meg, noe andre politikere egentlig burde tatt seg av. Det handler om å bry seg, noe våre folkevalgt­e i opposisjon burde ha gjort for lenge siden. Jeg gir meg aldri før jeg må. Mennesker er viktigere enn penger. Statistikk­er betyr ingen ting i denne sammenheng. Jeg forstår ikke at regjeringa og Nav ikke vil forstå. Er de opplyste nok, eller er det kynismen som rår?

Arild Haugen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway