Varden

– Religion skal ikke skille menneskene

Lørdag kan det bli folksomt når 13 trossamfun­n møtes til bordtennis­turnering i Fritidspar­ken.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Hensikten er å få til en flerkultur­ell aktivitets­plattform der vi snakker sammen og blir kjent, sier Vidar Top. Han er med i Jesu Kristi Kirke.

– Altså, religion skal ikke skille menneskene. Du kan tro på hva du vil, men vi er mennesker, alle sammen. Vi kan vaere sammen, selv om vi tror på noe forskjelli­g, sier Farah Alghalban fra Telemark Unge Muslimer.

– Tenk om de hadde skjønt det, rundt omkring i verden?

– Det ville vaert flott, sier Usama Yusuf, som er med i Telemark Islamsk Trossamfun­n.

– Det begynner her, sier ordfører Hedda Foss Five (Ap) og høster latter og smil fra de andre som er til stede i Skien Moske denne fredagen.

Ordføreren­s idé

De er kommet for å planlegge helgens arrangemen­t og laere av Rune Olsen hva som trengs for avholde bordtennis­turneringe­n moskeen har tatt initiative­t til.

– At flere trossamfun­n gjør noe sammen, er et resultat av ordføreren­s initiativ, forteller Vidar Top og peker mot de andre fra Samarbeids­rådet for tros- og livssynssa­mfunn (STL) Grenland. Det ble stiftet etter at ordføreren inviterte alle trossamfun­n til rådhuset i 2015.

– De som er med, er både Den norske kirke, Human-Etisk Forbund, Telemark Islamsk Trossamfun­n og ti andre. Som et resultat av det har vi begynt å samarbeide og besøke hverandre og bli kjent. Og nå snakker vi sammen som om vi nesten var med en stor klubb. Det er fantastisk! Og den dialogen vi har fått til der, den takker og bukker vi for, sier Vidar Top.

Baerer frukter

– Det er ikke tvil om hvem som hadde nøkkelen. Det var du som gjorde at alle kom til det første møtet i rådhuset, sier Main S. Holte og nikker mot ordføreren. Hun er fra Human-Etisk Forbund, men har en deltidssti­lling i STL Grenland.

– Det er ikke ofte at det du foreslår baerer frukter, men her synes jeg det har blitt et brukbart resultat, sier ordfører Hedda Foss Five. Hun er invitert for å få rede på hvordan det går med organisasj­on hun tenkte måtte få en «avlegger» i Grenland. Liknende samarbeid var i gang både i Drammen og Oslo.

Tanken bak

– Skien er jo en av de norske byene med flest trossamfun­n. Det er veldig positivt at vi har så mange ulike, gode krefter, som vil bidra til å gjøre Skien bedre.

Det var å forene de kreftene som var motivet for det første møtet, sier ordføreren.

– Vi har brukt de to første årene på å bli kjent. Det har vaert veldig spennende, sier Top.

Det neste fellesløft­et til «klubben» er bordtennis­turnering i Skien Fritidspar­k lørdag. Derfor har det kommet marsipan- og sjokoladek­ake på bordet.

– Det vi markerer i dag, er at det mulig å treffes slik. Dette er kronen på verket. Vi tar telefonen, og ringer til hverandre. Det er helt naturlig å gjøre det, forteller Vidar Top.

– Og det var det ikke før, skyter Main Holte inn.

Hver måned

– Nå blir det noe hver andre lørdag, hver måned framover. 9. februar er det bordtennis. 9. mars er det fotball. Vi håper mange kommer, sier Vidar Top.

 ??  ?? SAMARBEIDS­RÅD: 13 trossamfun­n samarbeide­r, på tvers av tro. Fra venstre: Main Stensholt Holte, Usama Yusuf, Ahmed Wardy, imam Achraf Gahli, ordfører Hedda Foss Five og Farah Alghalban.
SAMARBEIDS­RÅD: 13 trossamfun­n samarbeide­r, på tvers av tro. Fra venstre: Main Stensholt Holte, Usama Yusuf, Ahmed Wardy, imam Achraf Gahli, ordfører Hedda Foss Five og Farah Alghalban.
 ??  ?? KAKE: Den kommende turneringe­n blir feiret med kake. – Det vi markerer i dag, er at det mulig å treffes slik, sier Vidar Top, ved enden av bordet.
KAKE: Den kommende turneringe­n blir feiret med kake. – Det vi markerer i dag, er at det mulig å treffes slik, sier Vidar Top, ved enden av bordet.
 ??  ?? VELKOMMEN: Ordfører Hedda Foss Five hilser på Ahmed Wardy fra Telemark Unge Muslimer.
VELKOMMEN: Ordfører Hedda Foss Five hilser på Ahmed Wardy fra Telemark Unge Muslimer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway