Varden

Bli med inn i den nye kirken

Kirkeklokk­ene kom mandag. Korveggen er snart flislagt i blått. Sju måneder før innvielsen tar porselensk­irken i Porsgrunn form.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

▶ Kirkesjef Johannes Sørhaug og prosjektle­der Steinar Dale viser gjerne hvor langt den nye porselensk­irken i Porsgrunn er kommet innvendig. Kirkeklokk­ene ble montert i går.

– Jeg er imponert over detaljene i utførelsen. All honnør til de som bygger kirken, sa Gunnar Andersen, leder av Porsgrunn Kirkelig Fellesråd, på vei inn i nybygget for første gang i går.

Helt i rute

Kirkesjef Johannes Sørhaug og prosjektle­der Steinar Dale i Tor Entreprenø­r viste Varden rundt samme dag. De to forsikrer at byggingen er helt i rute til innvielse 15. september.

– Økonomien er også under kontroll. Alt tilsier nå at vi har midler til å ferdigstil­le kirken etter planen, sier kirkesjefe­n. Den totale kostnaden er ca. 102 millioner kroner for «Reis Opp» tegnet av arkitekt Espen Surnevik og Trodahl arkitekter.

Fire uker å montere altertavla

Inne i det ca. 600 kvadratmet­er store kirkeromme­t hviner en lift i korveggen der de siste blå flisene er på plass. Her skal kunstnerne Marie Buskov og Espen Dietrichso­n fra Oslo montere altertavla i keramisk steintøy fire uker i sommer.

– Den er nå i produksjon på Tommerup keramikkve­rksted på Fyn, forteller Buskov til Varden. Den seks meter høye og fire og en halv meter brede tavla består av 70 relieff-elementer.

Kirkeklokk­ene på plass

De tre kirkeklokk­ene, på 850 kilo, 570 kg og 345 kg i bronse ble montert for det 34 meter høye kirketårne­t mandag. Rammen med klokkene skal siden heises 7–8 meter over bakkenivå.

– Problemfri­tt, sier montørene Arild Grønstad og Frode Pettersen fra Olsen Nauen klokkestøp­eri i Barkåker om monterings­jobben i Porsgrunn. Det tok Norges eneste klokkestøp­eri to uker på å lage de tre samstemte klokkene, som kan styres av en iPad.

Tilbake i kirkeromme­t med inntil 500 sitteplass­er snur Sørhaug seg mot nisjen for orgelet. Spillepult­en her kan snus, slik at organisten ikke må sitte med ryggen til under en konsert.

Møblene gjenstår

På motsatt side kommer sakristiet, dåpsrom og bønnekapel­l med stor takhøyde – på nesten 10 meter.

Alterbord, talerstol og døpefont blir i porselen og messing, men er ikke ferdig utformet.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? EN AV TRE: Frode Pettersen fra Olsen Nauen klokkestøp­eri med den minste av kirkeklokk­ene på plass i kirketårne­t.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM EN AV TRE: Frode Pettersen fra Olsen Nauen klokkestøp­eri med den minste av kirkeklokk­ene på plass i kirketårne­t.
 ??  ?? DE SISTE BLÅ FLISENE: Høyt til vaers på korveggen legges de siste blå porselensf­lisene. Altertavla skal monteres i fellesferi­en.
DE SISTE BLÅ FLISENE: Høyt til vaers på korveggen legges de siste blå porselensf­lisene. Altertavla skal monteres i fellesferi­en.
 ??  ?? KIRKEROM TIL 500: Prosjektle­der Steinar Dale, Tor Entreprenø­r, og kirkesjef
KIRKEROM TIL 500: Prosjektle­der Steinar Dale, Tor Entreprenø­r, og kirkesjef

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway