Varden

Endelig fikk de smaken av suksess

Fatima Perez har jobbet beinhardt for å holde liv i Empanadafa­brikken i Skien. Nå går hun og familien lysere tider i møte etter at Norgesgrup­pen har fått smaken på produktene.

- ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

▶ Fatima Perez og Tibisay Salazar lager flere tusen empanadas i uka. Etter flere år med beinhard jobbing ser det endelig ut til å løsne for gründerbed­riften i Skien.

To familier satset alt da de startet egen fabrikk i Skien i 2016. Etter tøffe økonomiske år står det bare en familie igjen.

– Det har vaert mye jobb og lite lønnsomhet. Det er tøft å stå i det, men jeg har troen på at om man virkelig ønsker å få det til, så klarer man det til slutt. Man må bare bruke litt lengre tid og ta det steg for steg, sier Fatima Perez.

Hun er daglig leder og sammen med mannen sin Jose Zambrano, eier hun Empanadafa­brikken i Skien.

Håndlages

Inne i den lille fabrikken ved kinoen står Fatima Perez og Tibisay Salazar og lager empanadas. Det de fleste ikke vet er at alt er laget for hånd.

De små runde deigene fylles med kjøtt, grønnsaker, tunfisk eller ost og bacon. Så trykkes de ut med form og blir til små halvmåner. De ulike deigene er laget av ris og mais, og er gluten og laktosefri­e.

– I starten sa jeg at jeg kunne hjelpe til og at jeg kunne få lønn i empanadas, ler Tibisay.

Nå har hun vaert ansatt i flere år. Sammen med Fatima står hun i fabrikken flere dager i uka.

– Vi lager 1000 empanadas hver på en dag. Da går det i ett, smiler Fatima.

De fylte empanadase­ne pakkes og fryses slik at kundene selv kan steke dem hjemme.

– Maten er uten kjemiske tilsetning­sstoffer og konserveri­ngsmidler. Det er et sunt alternativ til god og rask mat, forteller Tibisay.

Empanadas i butikkene

– Det er mange som har brydd seg og gjort det lille ekstra. Det er ikke lett å starte opp en bedrift fra bunn, det tar tid. Nå føler jeg at det løsner og vi er på riktig vei.

Norgesgrup­pen har tatt inn produktene. 25 Spar og Meny butikker i Telemark og Vestfold selger nå Empanadas.

– Det er veldig gøy. De første butikkene begynte å selge empanadas i fjor høst. Så har det gått slag i slag. Meny på Saga Gråtenmoen solgte 180 pakker i løpet av oktober. Det viser at det

er et marked. Målet vårt er å utvide til flere steder i Norge. Jeg drømmer om hele Skandinavi­a, smiler Fatima. Det er ingen tvil om at dette er noe hun brenner for.

– Men aller først, må vi fokuserer på det vi har fått til nå, legger hun til.

– Nå skal vi etablere oss og vokse oss store sakte.

Liten gründer

Fatima er fra Ecuador, men har bodd flere år i Spania. Hun forteller at hun har fått inspirasjo­n til de ulike oppskrifte­ne både fra Latin-Amerika og fra Spania. De siste årene har Empanadafa­brikken levert til ulike arrangemen­t, men også til privatkund­er. I tillegg har de holdt stand på ulike kjøpesente­r.

– Vi har også vaert med på Mersmak i flere år. Det har vaert en viktig arena for oss. Det ble på en måte starten og en bekreftels­e på at det var et marked for det vi drev med, sier Fatima.

Hun forteller at de gjerne skulle ha investert i noen maskiner, slik at jobben på kjøkkenet kunne forenkles noen hakk. Men, som en liten gründer i det store markedet er det ikke lett å få støtte til det.

– Det koster penger å starte opp for seg selv og vi har allerede brukt alt vi har.

Hun tenker seg om et lite sekund.

– Hadde vi hatt fire-fem hundre tusen hadde mye vaert gjort og vi kunne produsert 1000 empanadas i timen, slår hun fast.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? MYE SMAK: Deigen er laget av mais eller ris. De ulike dippene i bakgrunnen lages også bra bunn. Det er koriander, kokos og chili.
MYE SMAK: Deigen er laget av mais eller ris. De ulike dippene i bakgrunnen lages også bra bunn. Det er koriander, kokos og chili.
 ??  ?? GODE VENNER: Fatima Perez er daglig leder og eier. Tibisay Salazar har vaert ansatt i flere år og hjelper til med det meste.
GODE VENNER: Fatima Perez er daglig leder og eier. Tibisay Salazar har vaert ansatt i flere år og hjelper til med det meste.
 ??  ?? POSITIVT: Etter beinhard jobbing i flere år har Empanadafa­brikken nå fått fra sin delikatess­e ut i 25 butikker i Telemark og Vestfold.
POSITIVT: Etter beinhard jobbing i flere år har Empanadafa­brikken nå fått fra sin delikatess­e ut i 25 butikker i Telemark og Vestfold.
 ??  ?? STÅR PÅ: Fatima Perez (t.h) og Tibisay Salazar lager tusenvis av empanadas for hånd hver uke. Den lille fabrikken holder til ved kinoen i Skien.
STÅR PÅ: Fatima Perez (t.h) og Tibisay Salazar lager tusenvis av empanadas for hånd hver uke. Den lille fabrikken holder til ved kinoen i Skien.
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway