Varden

Angrep på oss alle

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ I desember i fjor ble det kjent at noen hadde forsøkt å sette fyr på en bil utenfor huset til justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp). Det var samtidig skrevet «RASISIT» på husveggen og tegnet et hakekors på veggen. Over nyttår rykket brannvesen og politi da det brant i en søppelkass­e like ved boligen. Senere er det, ifølge Aftenposte­n, blant annet blitt funnet flasker med spor etter brennbar vaeske bundet opp med en tøyremse under familiens bil og et trusselbre­v, som trolig er blitt levert direkte av gjerningsp­ersonen.

▶ Denne uken bran t det i en bil utenfor justismini­sterens hus. PST-sjef Benedicte Bjørnland har bekreftet at det også har vaert andre hendelser, som ikke er kjent for offentligh­eten. Politiet setter hendelsene i sammenheng.

▶ Straffelov­ens § 115 er svaert tydelig: «Med fengsel inntil 10 år straffes den som ved bruk av makt, trusler eller på annen rettsstrid­ig måte volder fare for at Kongen, Regenten, regjeringe­n, Stortinget, Høyesteret­t eller Riksretten, eller et medlem av disse institusjo­nene, hindres eller påvirkes i sin virksomhet.»

▶ Vi skal ha – og har – rom og takhøyde for saklig, politisk (eller annen) uenighet. Vi er innbyggere i en stat der man fritt kan si hva man mener, hvor myndighete­ne ikke forfølger deg fordi du er uenig. Altfor mange har ikke slike grunnlegge­nde privilegie­r. Vi er ikke heldige, for dette er verdier, lover og regler vi har kjempet for og som vi må forsvare.

▶ Nettopp derfor er angrepene og truslene som er rettet mot statsråden og hans familie utålelige. Det er angrep på vårt demokrati, vår frihet og oss alle.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway