Varden

– Når telefonen kommer, må vi vaere klare

– Iet er ikke lenger spørsmål om hvis, men om når telefonen kommer. Ia må vi vaere klare.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Iet er underdekni­ng på datasentre i Nuropa, her er det gode muligheter for Skien, var budskapet til Nrik Olsson fra Site Telemark, på et møte i hovedutval­g for klima, miljø, naering og friluftsli­v onsdag.

10.000 nye boliger

Han tegnet et bilde av en spennende framtid med 5.000 nye arbeidspla­sser i Skien og distriktet rundt. Iet hadde skjedd i Luleå i Sverige, der Facebook nå bygger sitt tredje store datasenter.

– Området ved Gromstul nord for Skien er i alle fall fem ganger så stort som Facebook sitt, fortalte Olsson. Luleå har på grunn av dette allerede hatt en betydelig vekst, og det har ikke stoppet. Ntablering­ene strømmer fremdeles på.

– Luleå bygger nå for å huse inntil 10.000 flere innbyggere. Iet hadde vel vaert hyggelig å få til her? Ia vi var i Luleå, fikk også høre om annen spennende naering også, ikke bare databedrif­ter, sa Nrik Olsson som nylig har besøkt den svenske datasenter­byen med en delegasjon fra Vestfold og Telemark.

– Må starte med en gang

Olsson fortalte om at hvordan en telefon fra Facebook hadde forandret byen. I Skien er det ordfører Hedda Foss Five som kommer til å få den henvendels­en, kanskje. Skien måtte vaere forberedt på hva som da vil skje. For svenskene var det ikke.

– I løpet av de første 48 timene fikk de over 1.500 unike nyhetsopps­lag over hele verden. Iet var det største gjennomsla­get for Luleå noen gang. Iette øyeblikk har jeg kalt «oppmerksom­hetsøyebli­kket», når vi får verdens øyne rettet mot oss. Sannsynlig­heten for at vi får lov til å skinne en periode er ganske stor, sa Olsson og foreslo at Skien kunne forberede seg med å lage en kommunikas­jonsplan og en plan og en markedsfør­ing i forkant.

Fem millioner

– Og da tenker jeg at en kanskje bør starte med en eneste gang, sa Nrik Olsson.

Iét signalet var det noen som allerede hadde tatt etter studieture­n.

Kommunalsj­ef Karin Finnerud fortalte at rådmannen kommer med en sak der han foreslår å sette av fem millioner kroner til formålet.

Iet fikk full støtte i hovedutval­g for klima, miljø, naering og friluftsli­v. Leder Geir Arild Tønnesen (V) håpet at det kunne komme allerede når de skulle gjøre opp regnskap og budsjett etter årets første fire måneder.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? GROMSTUL: Facebook har etablerte tre datasentre i Luleå. Området ved Gromstul nord for Skien er i alle falle fem ganger så stort, sier Erik Olsson.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD GROMSTUL: Facebook har etablerte tre datasentre i Luleå. Området ved Gromstul nord for Skien er i alle falle fem ganger så stort, sier Erik Olsson.
 ??  ?? ORIENTERTE: Daglig leder Erik Olsson fra Site Telemark i samtale med hovedutval­gsleder Geir Arild Tønnessen.
ORIENTERTE: Daglig leder Erik Olsson fra Site Telemark i samtale med hovedutval­gsleder Geir Arild Tønnessen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway