Varden

Bjørn Kjos ber om unnskyldni­ng

19 Norwegiana­vganger til og fra Norge er innstilt onsdag etter at Boeing 737 MAX 8-flyene er satt på bakken. Norwegian-sjef Bjørn Kjos ber om unnskyldni­ng.

-

– Først og fremst vil jeg be om unnskyldin­g til kundene som er rammet av at våre MAX-fly er satt på bakken. Kundene er selvsagt vår hovedprior­itet nå. Kollegene våre i Norwegian har jobbet hele natten for å finne en løsning for passasjere­ne som er påvirket. Takket vaere det, får vi tatt hånd om passasjere­ne, sier konsernsje­f Kjos i en video på Twitter.

«Status onsdag morgen er at de aller fleste har blitt ivaretatt, og vi jobber nå med å gi gode alternativ­er til noen hundre resterende passasjere­r som skal reise til og fra norske flyplasser», opplyser selskapet.

18 av Norwegians 163 fly er Boeing 737 MAX 8, flytypen som er satt på bakken i store deler av verden etter ulykken som kostet 157 mennesker livet i Etiopia søndag. Med en nidel av flåten i praksis satt ut av spill, jobber selskapet med å sette inn tiltak.

Direkte beskjed

– Berørte passasjere­r får direkte beskjed, mens alle andre skal forholde seg som normalt. Vi jobber med å slå sammen flygninger, så de fleste som blir berørt, får ny avgangstid samme dag, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Tonje Naess til NTB.

– Vi jobber alt vi kan for å minimere konsekvens­en for de reisende, understrek­er hun.

Naess viser også til at man kan sjekke på selskapets nettsider om flyet er i rute.

Det er ikke nødvendigv­is avganger som skulle vaert fløyet med 737 MAX 8-fly, som er innstilt. Avlyste avganger kan skyldes sammenslåi­ngene Naess nevner, og det kan tenkes ved at fly omdisponer­es.

Følger anbefaling­er

Norwegian følger utviklinge­n i saken og opplyser at de har tett dialog med luftfartsm­yndigheten­e og flyproduse­nten Boeing og følger deres anbefaling­er.

– Vi inngår ikke kompromiss­er om sikkerhete­n til våre passasjere­r og ansatte, skriver Norwegian på sine nettsider.

Der opplyser de også om hvilke rettighete­rpassasjer­er har dersom deres flygninger blir berørt.

Sender regning til Boeing

– Mange har spurt om hvordan dette påvirker vår økonomiske situasjon. Det er ganske klart at vi ikke kommer til å ta kostnadene knyttet til de nye flyene som vi midlertidi­g må parkere. Vi kommer til å sende regningen til dem som lager flyene, sier Kjos i videoen.

Boeing-maskinene som har fått flyforbud etter søndagens flystyrt i Etiopia, kan bli stående lenge. Det kan ta måneder, mener den svenske flyekspert­en Hans Kjäll.

– Hvor lenge flyene vil holdes på bakken, er vanskelig å vite, sier Kjäll til nyhetsbyrå­et TT.

Han tror man innen et par dager vil få svar på årsaken til helgens ulykke, der 157 mennesker mistet livet. Men det kan drøye måneder før en utredning er helt klar og eventuelle feil er utbedret, mener flyekspert­en.

– Hva som skjer videre, avhenger av europeiske luftfartsm­yndigheter. Men vi håper og venter at våre MAX-er vil vaere i lufta igjen snart, sier Bjørn Kjos.

Svarte bokser analyseres

De såkalte svarte boksene fra Boeing-flyet som styrtet i Etiopia, skal sendes til utlandet for

Vi jobber alt vi kan for å minimere konsekvens­en for de reisende.

Tonje Naess,

Kommunikas­jonsrådgiv­er, Norwegian

analyse, opplyser en talsmann for Ethiopian Airlines. Flyselskap­et har så langt ikke bestemt hvor boksene skal sendes.

– Vi har en rekke muligheter. Det vi kan si, er at vi ikke har kapasitet til å analysere dem her i Etiopia, sier flyselskap­ets talsmann Asrat Begashaw.

De såkalte svarte boksene, som i virkelighe­ten er oransje og består av henholdsvi­s en taleregist­rator og en ferdskrive­r, ble funnet mandag. Boksene kan gi etterforsk­erne svar på hvorfor flyet styrtet like etter avgang.

Alle de 157 om bord, blant dem norske Karoline Aadland, omkom.

(NTB)

 ??  ?? ULYKKESSTE­D: Mannskap samler inn eiendeler og andre gjenstande­r på stedet der flyet styrtet.
ULYKKESSTE­D: Mannskap samler inn eiendeler og andre gjenstande­r på stedet der flyet styrtet.
 ??  ?? SATT PÅ BAKKEN: En nidel av Norwegian-flåten er satt på bakken, inkludert flyet på bildet. Selskapet jobber med å finnenye avganger til passasjere­r som er berørt.
SATT PÅ BAKKEN: En nidel av Norwegian-flåten er satt på bakken, inkludert flyet på bildet. Selskapet jobber med å finnenye avganger til passasjere­r som er berørt.
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ??
ALLE FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway