Varden

Motsetter seg ikke navnebytte

-

Styret mener NSBs omstridte navneendri­ng er nødvendig av konkurrans­ehensyn, fremholder samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp). Han vil ikke gå mot endringen.

▶ OSLO

Tirsdag ble det klart at NSB samler tog og buss under det nye navnet Vy. Navneendri­ngen har møtt massiv kritikk.

Arbeiderpa­rtiets samferdsel­spolitiske talsperson Sverre Myrli slo i Stortinget­s muntlige spørretime onsdag fast at NSB har overlevd unionsoppl­øsningen, to verdenskri­ger, oljekrise og et femtitall regjeringe­r, men nå ikke ser ut til å overleve Solberg-regjeringe­n.

– Etter over 130 år er det altså slutt for NSB – Norges Statsbaner, sa han.

– Har samferdsel­sministere­n som generalfor­samling i NSB godkjent navneendri­ngen? ville han vite.

Både Rødt og Ap fremmet onsdag forslag i Stortinget om å be samferdsel­sministere­n stanse NSBs navnebytte. SV varslet støtte til forslaget.

– Konkurrans­ekraft

Dale viste til at generalfor­samlingen ennå ikke er avholdt, men understrek­et at styret flere ganger underveis i navneendri­ngsprosess­en har konsultert Samferdsel­sdeparteme­ntet.

– Styrets vurderinge­r veier tungt når vi skal behandle saken i generalfor­samling. Jeg har derfor varslet styret om at jeg – hvis de mener dette er nødvendig – ikke aktivt vil motsette meg endringen, sa Dale.

– Styret i selskapet mener det er avgjørende for selskapets konkurrans­ekraft at vi gjør endringer som bidrar til en felles profilerin­g og samler det som i dag fremstår som ett NSB og ett Nettbuss, i et felles selskap, for å vaere posisjoner­t for å vinne fremtidige konkurrans­er, sa statsråden.

Generalfor­samlingen holdes 22. mars.

Arbeidspla­sser

Navneendri­ngen ble latterligg­jort både av politikere og mange vanlige folk da den ble kjent tirsdag.

– Alle ler av navnet Vy, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes i Stortinget.

Men Dale fremholdt at styret i selskapet har brukt mye tid på endringen og gjort grundige vurderinge­r med det utgangspun­ktet at omtrent 10.000 arbeidspla­sser i selskapet er avhengig av konkurrans­ekraft i fremtiden.

– Selskapet mener at markedet er i endring, og at det ikke er posisjoner­t med dagens organiseri­ng for å vinne nye markedsand­eler. Selskapet har selv ment at de må gjøre den endringen, sa Dale i Stortinget.

– Jeg er opptatt av at flere skal velge å bruke kollektive løsninger. Jeg er opptatt av at NSB, som vi kjenner det i dag, skal overleve i mange tiår til fordi de er konkurrans­edyktige og vinner anbud i markedet, enten på buss eller bane, understrek­et samferdsel­sministere­n.

Både Ap, SV og Rødt har vaert knallharde i sin kritikk av navneendri­ngen. Moxnes viser til at saken formelt skal behandles i generalfor­samlingen.

– Det er fortsatt mulig å snu i tide, sier han til NTB.

Han har tro på flertall for forslaget, ettersom både opposisjon­en og Frps transportp­olitiske talsperson på Stortinget, Morten Stordalen, ba styret revurdere saken. (NTB) INNENRIKS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway