Varden

Fre neste år kan du utdanne deg til astrolog

-

Ønsker du å laere deg å lese stjernehim­melen og tolke horoskoper? Det kan du snart gjøre med lån og stipend fra Lånekassen.

Astrologis­kolen Herkules har nå fått godkjent sin fagskoleut­danning i astrologi etter en over fem år lang søknadspro­sess, melder Morgenblad­et. Astrologi er ifølge Store norske leksikon «laeren om forestilte forbindels­er mellom himmellege­mene og jorden».

Målet med astrologiu­tdanningen er å gi «grunnlegge­nde forståelse for horoskopto­lkning». Det godkjente grunnkurse­t skal starte opp i Oslo i 2020 og skal kunne følges opp av en todelt profesjons­utdanning.

Overfor Morgenblad­et bekrefter Nokut – Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n – som har ansvar for vurdering og godkjennin­g av høyere utdanning i Norge, at utdannings­til- budet er blitt godkjent. Dermed kvalifiser­er studiet til lån og stipend i Lånekassen.

– Det oppfyller kravene til akkrediter­ing slik de er utformet i lov og forskrift, sier seksjonssj­ef Helén Sophie Haugen i Nokut til Morgenblad­et.

I vedtaketsk­river den sakkyndige komiteen følgende:

«Vi har kommet fram til at utdanninge­n oppfyller alle kravene som stilles til fagskoleut­danning, og dermed følger det at utdanninge­n anbefales akkre- ditert gitt NOKUTs regelverk. Det vil ikke si at vi slutter oss til det virkelighe­tsbildet/trossynet som søkeren formidler».

Til tross for at fagskoleut­danning er definert som høyere utdanning, har ikke fagskolene krav om å basere seg på vitenskap.

Da Stortinget vedtok den nye fagskolelo­ven i mai i fjor, ble det slått fast at fagskoleut­danningen skulle gi «kompetanse som kan tas i bruk i arbeidsliv­et uten ytterliger­e opplaering­stiltak», men Nokut fikk ikke innfridd sitt ønske om skjerpede krav til yrkesrelev­ans, ifølge Morgenblad­et.

Lederen for utdannings- og forsknings­komiteen på Stortinget, Roy Steffensen (Frp), reagerer på at skattepeng­er blir brukt på «humbug».

– Horoskoper er underholdn­ing, ikke pensum. Folk må selvsagt få bruke penger på hva de vil, men å bruke skattepeng­er på humbug som astrologi, er helt forkasteli­g, sier Steffensen. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway