Varden

Elbilrush i Genève

Bilutstill­ingen i Genève viser at mange av de store bilproduse­ntene nå mener alvor med sin elbilsatsi­ng.

-

Årets bilutstill­ing i Genève er den 89. i rekken. Det er ventet at over 660.000 besøkende kommer for å se mer enn 900 utstilte biler.

Det som gjør denne bilutstill­ingen til noe for seg selv, er at den arrangeres av et land uten egne bilmerker. Slik sett er alle utstillern­e på nøytral grunn.

Blant de mange nyhetene i Genève finner vi en rekke elbiler som vil komme på markedet i år eller neste år. Og som selvsagt vil vaere svaert interessan­te for et norsk publikum.

Familie-SUV

Audi har akkurat lansert den store, elektriske SUV-en e-tron. I Genève viser de en ny, mindre el-SUV som skal lanseres mot slutten av 2020, og som på det tidspunkte­t vil bli merkets femte elbil.

Q4 e-tron concept er 4,59 lang og har to elmotorer som gir bilen firehjulst­rekk og en effekt på 306 hestekreft­er. Batteriet er på 82 kWh, og rekkevidde­n er oppgitt til 45 mil. Ladefarten skal vaere på 125 kilowatt.

Elektrisk flerbruksb­il

Den tyske bilproduse­nten Mercedes-Benz er helt i startfasen av en større elektrisk utrulling, der SUV-en EQC er først ut. I Genève viser de fram konseptbil­en EQV. Det er en stor flerbruksb­il som ifølge selskapet skal vises i produksjon­sklar versjon til høsten.

Det er ventet at EQV vil få en batteripak­ke på 100 kWh som gir en rekkevidde på 40 mil. EQV skal ha inntil åtte sitteplass­er og er i slekt med dagens V-klasse.

Soul med rekkevidde

Kia viser fram e-Soul, som straks er i norske butikker, med kundelever­inger til sommeren.

– Elektrifis­ering er nøkkelen i Kias vekststrat­egi fremover, både i Europa og resten av verden. Én av åtte biler Kia selger i Europa, har elektrisk drivlinje, sier Emilio Herrera, sjef for Kia Motors Europa, i en pressemeld­ing.

E-Soul kommer med to batteristø­rrelser, 64 eller 39,2 kWh, der den største har en rekkevidde på 45 mil.

Retro-el fra Honda

Honda har ingen elbiler i sin portefølje, det blir det en forandring på om ikke lenge. Honda e Prototype er en bil som har vaert vist i ulike stadier av konsept siden 2017. Dette er en småbil som henter designelem­enter fra 70-tallsversj­onen av Civic. Nå har selskapet bekreftet at den skal produseres, og norske kunder kan allerede sette se på en interessel­iste.

Honda har ikke sluppet så mye teknisk informasjo­n foreløpig. I forbindels­e med Genèvevisn­ingen sier de at bilen skal ha en rekkevidde på mer enn 20 mil, hvilket strengt tatt ikke er så veldig imponerend­e.

Ny208

Mot slutten av året er Peugeot klar med en ny generasjon 208, med både konvensjon­ell og elektrisk drivlinje, hvor sistnevnte blir klart mest interessan­t i Norge.

Elbilenkal­lese-208ogskalh­a en batteripak­ke på 50 kWh og en rekkevidde på 34 mil. Ladefarten er på 100 kilowatt.

– Peugeot e-208 er som skapt for Norge med lang rekkevidde, varmepumpe og hurtiglade­r, sier Rune Hensel, direktør for Peugeot hos Bertel O. Steen, i en pressemeld­ing.

Den norske importøren har akkurat åpnet for reservasjo­ner.

Nykommer

Polestar, som er eid av Volvo, kommer med Polestar 2 neste år. En elbil som selskapet sier har én klar konkurrent, nemlig Tesla.

Modellen er en kombikupe med fem dører, to elmotorer og

en batterikap­asitet på 78 kWh. Det skal gi bilen en forventet rekkevidde på 50 mil.

Lanserings­utgaven er priset til 59.900 euro, tilsvarend­e 582.000 kroner, mens startprise­n for innstegsmo­dellen er satt til 39.900 euro, det vil si 388.000 kroner. Polestars biler kan kun bestilles via nettet, men selskapet skal i løpet av kort tid åpne visningsro­m. Det første kommer i Oslo.

El-Born fra Seat

Seats første elbil, med det snedige navnet El-Born, oppkalt etter en bydel i Barcelona, blir vist for første gang på bilutstill­ingen.

– Dette er en bil vi har store forhåpning­er til når den introduser­es i løpet av 2020, sier Ole Kristian Ågotnes, direktør i SEAT i Norge, i en pressemeld­ing.

El-Born er basert på Volkswagen­gruppens MEB-plattform og er en kompaktbil.

Produsente­n opplyser at bilen har en rekkevidde på 42 mil og skal klare en ladefart på 100 kilowatt.

(NTB)

 ??  ?? NUMMER FEM: Når Audi Q4 e-tron lanseres mot av slutten av 2020, blir den Audis femte elbil. De har nettopp lansert sin første. Med nye utslippsre­gler i EU blir elbilene svaert viktige i årene som kommer.
NUMMER FEM: Når Audi Q4 e-tron lanseres mot av slutten av 2020, blir den Audis femte elbil. De har nettopp lansert sin første. Med nye utslippsre­gler i EU blir elbilene svaert viktige i årene som kommer.
 ??  ?? FLERBRUK: EQ-serien til Mercedes-Benz har premiere med EQC som snart er klar for salg. Så vil det komme elbiler i et jevnt sig. Når EQV kommer, er uklart, men den skal vaere produksjon­sklar til høsten.
FLERBRUK: EQ-serien til Mercedes-Benz har premiere med EQC som snart er klar for salg. Så vil det komme elbiler i et jevnt sig. Når EQV kommer, er uklart, men den skal vaere produksjon­sklar til høsten.
 ??  ?? STORT: Geneva Internatio­nal Motor Show ble arrangert for første gang i 1905 og skiller seg fra alle de andre internasjo­nale bilutstill­ingene da Sveits ikke har en egen bilindustr­i. Dette er nøytral grunn.
STORT: Geneva Internatio­nal Motor Show ble arrangert for første gang i 1905 og skiller seg fra alle de andre internasjo­nale bilutstill­ingene da Sveits ikke har en egen bilindustr­i. Dette er nøytral grunn.
 ??  ?? SPANSK: Seat El-Born deler teknikk med Volkswagen­s kommende ID-serie.
SPANSK: Seat El-Born deler teknikk med Volkswagen­s kommende ID-serie.
 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ??
ALLE FOTO: NTB SCANPIX
 ??  ?? NORGE: Polestar åpner sitt første visningsro­m i Oslo om ikke lenge.
NORGE: Polestar åpner sitt første visningsro­m i Oslo om ikke lenge.
 ??  ?? IÅR: Peugeot e-208 kommer mot slutten av året.
IÅR: Peugeot e-208 kommer mot slutten av året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway