Varden

Vi trenger 8000 nye hurtiglade­re

-

En ny rapport viser at farten på hurtiglade­rutbygging­en i Norge må skrus kraftig opp for å unngå utbredt ladeangst blant norske elbilister.

Elbilforen­ingens ferske rapport, Ladekart Norge 2025, skisserer hvilket utbyggings­volum av elbil-ladestasjo­ner som trengs i årene fram til 2025. Fra 2025 er det vedtatt at alle nye biler som selges her til lands, skal vaere nullutslip­psbiler.

Ved årsskiftet var det 200.000 elbiler på norske veier, mens utregninge­r fra Transportø­konomisk institutt viser at bestanden trolig vil vaere 1,2 millioner i 2025.

– I dag er det 1700 hurtiglade­re i Norge. Skal vi ha samme antall per elbil som vi har i dag, trenger vi 9700 i 2025, sa Erik Lorentzen, leder for fag og rådgivning i Elbilforen­ingen, under presentasj­onen av rapporten. Det gir én hurtiglade­r per 125 elbiler. Hurtigladi­ng defineres i rapporten som en effekt som ligger mellom 50 og 150 kilowatt.

– Vi mener man må bygge ut store hurtiglade­rparker, med 15 mils intervalle­r, langs de største veiene i Norge. For å få god nok dekning bør det vaere 50 stykker med 50 ladere per park, sier Lorentzen.

Langt igjen

Fordelen med store anlegg er at det er liten sjanse for ladekø, og at de er mindre sårbare hvis det er driftsprob­lemer ved enkelte av ladepunkte­ne.

Slike anlegg trenger mye areal, i tillegg må de ligge et sted der det er lett å ta ut nok strøm uten at det blir for store investerin­ger i forkant.

For å nå målet må det bygges 1100 hurtiglade­re per år fram til 2025. Dette er mer enn en dobling av utbyggings­takten de siste årene.

Elbilforen­ingen har også sett på hvor mye hvert fylke allerede har dekket av det framtidige hurtiglade­behovet.

Best er Aust-Agder med 47 prosent, mens Finnmark, med sine to hurtiglade­re, kun har en dekning på én prosent.

I tillegg til hurtiglade­re med 15 mils frekvens langs hovedveine­ttet, mener Elbilforen­ingen at det også bør bygges minst én ladestasjo­n per fem mil langs fylkesvein­ettet.

 ??  ?? STADIG FLERE: Ved å årsskiftet var det 200.000 elbiler på norske veier. I 2025 regner Elbilforen­ingen med at det er 1,2 millioner.
STADIG FLERE: Ved å årsskiftet var det 200.000 elbiler på norske veier. I 2025 regner Elbilforen­ingen med at det er 1,2 millioner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway