Varden

Preget av kraft og bestefar

- ▶ SKIEN

Bestefaren til kunstner Arild Våge Berge var hadde sin første jobb på Svelgfoss kraftverk på Notodden og ledet utbygginge­n av flere kraftverk på Sunnmøre. Det har betydning for utstilling­en han åpner i Skien i dag.

Skulpturer og fotografie­r er i ferd med å ta plass i Ibsenhuset­s foajé når Varden er innom onsdag. Ingen ting er helt klart, men det lover kunstner Arild Våge Berge at det vil vaere til åpningen i dag. Skulpturer med elementer av stein, arkivmater­ialer, demningsre­ster og bøker, er noe av det han har med seg til Skien.

Preget av Svelgfoss

– Denne ble plassert i elveleiet under Svelgfossd­emningen i påvente av vårflommen. Det var en risiko for at skulle bli skylt bort, men den har klart seg, sier kunstneren om en av skulpturen­e, og forteller at hans prosjekt ser industrihi­storien i lys av hans egen familiehis­torie. Han vokste opp i Ørsta, med en bestefar som var leder for utbygginge­n av Tussa kraftverk.

–Jeg har vokst opp i en familie med mange ingeniører og har alltid vaert fascinert av vannkraftv­erkene, samtidig er naturinngr­epene noe jeg stiller spørsmål ved, sier han og legger til at tid, forgjengel­ighet og naturbegre­pet er noe av det han vil tematisere med utstilling­en.

Debutantpr­is

I fjor mottok Våge Berge Norske kunstforen­ingers debutantpr­is. Intendant Rikke Sanni Nikolaisen forteller at Våge Berges kunst føyer seg fint inn i kunstforen­ingens satsing på skulpturel­l kunst dette året. Utstilling­en blir stående fram til 25. august, og kunstforen­ingen følger Ibsenshuse­ts åpningstid­er gjennom sommeren.

 ?? BEGGE FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? KRAFTSKULP­TURER: Arild Våge Berge åpner utstilling på Skiens kunstforen­ing lørdag.
BEGGE FOTO: VENDY BERG HEGLE KRAFTSKULP­TURER: Arild Våge Berge åpner utstilling på Skiens kunstforen­ing lørdag.
 ??  ?? «POWER STRUCTURE»: Denne skulpturen ble plassert i elvebredde­n ved Svelgfossd­emningen på Notodden i påvente av vårflommen.
«POWER STRUCTURE»: Denne skulpturen ble plassert i elvebredde­n ved Svelgfossd­emningen på Notodden i påvente av vårflommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway