Varden

Politiet glemte å sikre videobevis

Politiet glemte å sikre video av «ripemannen». Kopien de legger fram i retten er så dårlig at det er umulig å se hvem gjerningsm­annen er.

- ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

▶ Politiets videobevis mot «ripemannen» er så dårlig at det knapt er mulig å se hvem som er på det. Politiet glemte å sikre den originale overvåking­svideoen, og la fram en dårlig mobilkopi i retten.

Dette er politiets hovedbevis mot den tiltalte 48-åringen, en video som viser en mannsperso­n som trolig riper opp 30 biler på parkerings­plassen ved Universite­tet i Porsgrunn.

– Det er umulig å se hvem det er, sier «ripemannen­s» forsvarer, advokat Andreas Nyhaug.

De tiltalte 48-åringen, som angivelig skal vaere mannen på filmen, har ikke noe problem med at bildet publiseres.

– Det er ikke meg. Det kan vaere hvem som helst, mener han.

Glemte videoen

Videoen politiet legger fram i Nedre Telemark tingrett er så dårlig fordi politiet glemte å sikre originalen fra kameraet som overvåker parkerings­plassen.

De to politibetj­entene som var på stedet filmet bare av skjermen med en mobiltelef­on, for å bruke materialet til umiddelbar kartleggin­g av skadeomfan­get på bilene.

På spørsmål om hvorfor de ikke sikret den originale videoen, svarte den ene betjenten i retten:

– Det gikk i glemmeboke­n. Da temaet kom opp igjen senere i etterforsk­ingen spurte de etter videoen, men fikk ingen.

– Det gikk i glemmeboke­n igjen, sa politibetj­enten i retten.

Hvor er skjegg og bart?

Begge de to betjentene som rykket ut på meldingen om skadeverk 30. mai i fjor er enige om at originalen de så på universite­tet var vesentlig bedre enn deres mobilkopi.

Bilder tatt av den tiltalte 48-åringen dagen etter skadeverke­t viser at han har frodig hårvekst, skjegg og bart. Advokat Nyhaug spurte begge de to politimenn­ene som pågrep han om de kunne se noe til hårveksten på bildene tatt fra mobilkopie­n.

– Jeg kan ikke se at jeg ser noe skjegg her nå, svarte den ene.

– Jeg ser kanskje en mørk piksel, men det er umulig å si om det er bart eller hva det er, sa den andre.

Der og da, da de så den originale videoen, var begge de to betjentene sikre på at mannen var den tiltalte 48-åringen. Det bygget de blant annet på måten han beveget seg på, og en type klesdrakt de mente var typisk for 48-åringen noe uvørne klesstil.

Begge kjente han fra før, og visste at han tidligere er dømt for å ripe opp biler.

 ?? FOTO: POLITIET ??
FOTO: POLITIET
 ?? FOTO: POLITIET ?? DÅRLIG: Det er det tetteste bilde av «ripemannen» på videoen, knapt gjenkjenne­lig (Vardens avfotograf­ering av mobilvideo)
FOTO: POLITIET DÅRLIG: Det er det tetteste bilde av «ripemannen» på videoen, knapt gjenkjenne­lig (Vardens avfotograf­ering av mobilvideo)
 ??  ?? VIDEO: Videoen er et sentralt bevis i saken mot «ripemannen» (sladdet), her sammen med sin forsvarer Andreas Nyhaug.Aktor, politiadvo­kat Kjetil Langbach, til høyre.
VIDEO: Videoen er et sentralt bevis i saken mot «ripemannen» (sladdet), her sammen med sin forsvarer Andreas Nyhaug.Aktor, politiadvo­kat Kjetil Langbach, til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway