Varden

Et mindre åpent fylke?

-

▶ Da Vestfold og Telemark fylkeskomm­une i vinter utlyste flere direktørst­illinger, valgte det nye fylket å hemmeligho­lde 15 av søkerne. Det kan vaere saklige grunner for å unnta navn søkerliste­ne, men hovedregel­en er at prosesser knyttet til toppstilli­nger i det offentlige skal vaere transparen­te. Det mener også Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark, som tok Vardens klage til følge og konkludert­e med at det ikke var anledning til å hemmeligho­lde elleve av navnene.

▶ Saken framstår imidlertid som svaert uvanlig. Normal saksgang i slike saker er at Fylkesmann­en får oversendt informasjo­nen, for deretter å vurdere lovanvende­lsen. Det fikk ikke Fylkesmann­en, som purret «i brev av 07.03.2019, 22.03.2019 og 08.05.2019, i tillegg til e-postutveks­ling» – fortsatt uten å få svar. Fylkesmann­en svarer så med å gjøre egne undersøkel­ser – og konkludere­r altså med at fylkeskomm­unens vurderinge­r ikke holder mål. Saken ser ikke ut til å plage påtroppend­e fylkesrådm­ann, Jan Sivert Jøsendal, nevneverdi­g. Han «stiller spørsmål ved at de sier de ikke kommer i kontakt», mener det er rom for tolkning i favør dem som søker og «aksepterer ikke helt premissene for spørsmålet» når Varden spør om negativt mediefokus er et godt argument for å ikke følge offentligh­etsloven – når fylkeskomm­unen selv, i vurderinge­n av en av søkerne, har argumenter­t for at de «vurderer at nytt mediafokus vil kunne skade framdrifte­n i sammenslåi­ngen av de to fylkene».

▶ Jøsendal kunne ha argumenter­t for at det nye fylket skal vaere åpent, men setter heller opp et forsvar for hemmeligho­ld. Det er skuffende, og gjør det betimelig å spørre: Har du til hensikt å gjøre det nye fylket mindre åpent, Jøsendal?

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway