Varden

– Det kan bli ganske fint vaer

- B Bjørnar Larsen bjornar.larsen@varden.no

– Det kan bli mye oppholdsva­er og sol gjennom helgen, sier vakthavend­e meteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorolog­isk institutt.

Fredag starter årets skoleferie og meteorolog­en er optimist foran den første feriehelge­n.

– Det kan bli ganske fint vaer i helgen.

– Og temperatur­messig?

– Vi kan komme på temperatur­er rundt 15–20 grader og så avhenger det av hvor mye sol så det blir, sier vakthavend­e meteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorolog­isk institutt.

Er usikkert

Hun understrek­er at jo lengre tid man ser framover, jo mer usikkerhet ligger det i varselet.

– Det blir sol framover også, men det blir også skyer, sier Skattør muntert og fortsetter:

– Vi ser ikke at det blir sol og pent vaer i mange uker framover, det ser vi ikke.

Skattør forteller om en kombinasjo­n mellom regn og opphold i tiden framover og at det ikke er noe bestemt vaer som blir liggende over lang tid slik det ser ut per nå.

I fjor gjorde et stabilt høytrykk at det var varmt og tørt på denne tiden. Det har ikke vaert tilfelle hittil i juni.

Vått

– I Tveitsund har man allerede i juni 93,9 millimeter nedbør, sier Skattør.

– I antall millimeter er dette mest i Telemark så langt. Det utgjør faktisk 132 prosent av månedsmidd­elet, sier Skattør

Det vil si at Tveitsund allerede har fått 132 prosent nedbør i forhold til det som er gjennomsni­ttlig nedbør for hele juni måned sammenlagt.

– Gvarv har fått 86,8 millimeter. Det utgjør 158 prosent av månedsmidd­elet for juni, hvilket er mest for Telemark så langt i måneden, sier meteorolog­en.

Skattør legger til at de fleste steder i Telemark allerede har kommet opp i gjennomsni­ttlig nedbørsmen­gde for hele juni.

Kjøligere enn i fjor

Det har vaert litt kjøligere enn normalt hittil i juni, med ca. en grad lavere så langt enn gjennomsni­ttet for måneden.

– Men ofte vil det jo vaere kjøligere i starten av juni enn i slutten av måneden, understrek­er Skattør som derfor ikke kan si noe sikkert ennå om dette blir en kaldere eller varmere måned enn normalt.

I mai måned var temperatur­ene i Telemark «helt gjennomsni­ttlig» for måneden, forteller meteorolog­en.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRNAR LARSEN ?? PENT VAER: – Det kan bli mye oppholdsva­er og sol gjennom helgen, sier vakthavend­e meteorolog Hanne Beate Skattør.
ARKIVFOTO: BJØRNAR LARSEN PENT VAER: – Det kan bli mye oppholdsva­er og sol gjennom helgen, sier vakthavend­e meteorolog Hanne Beate Skattør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway