Varden

Reagerer på styreverv

Rødt vil ha en debatt i bystyret om styreverv.

- Alexander.lehmann@varden.no

▶ Som Varden tidligere har omtalt trer eiendomssj­efen i Skien kommune, Anita Ballestad, inn i styret i børsnotert­e Borgestad. Ballestad selv så ikke på dette som problemati­sk.

Men styreverve­t har ikke falt i god jord hos alle. Partiet Rødt har fremmet en interpella­sjon til bystyret i Skien til neste bystyremøt­e, som er 20. juni. Her stiller partiet seg kritiske til saken.

«Dette er sterkt kritikkver­dig, og ikke forenlig med hva vi skal forvente av en kommunal toppleder. Skien kommunes eiendomsav­deling opererer i det private markedet. Det gjør også Borgestad-konsernets eiendomsdi­visjon», heter det i interpella­sjonen.

Rune Mathisen i Rødt sier til Varden at de hverken er ute etter Borgestad eller Ballestad, men at de ønsker å ta en prinsipiel­l debatt rundt kommunale toppsjefer og private styreverv.

– Vi reagerer på det prinsipiel­le. Dette ser ut som en veldig uheldig dobbeltrol­le. Er det greit at en kommunalsj­ef har en framtreden­de rolle i et privat organisasj­on som er bruker av kommunens tjenester, spør Mathisen.

«Hva eiendomssj­efen selv mener om sitt private styreverv og sin habilitet, er heller ikke relevant. Her handler det om troverdigh­et, kjøreregle­r og prinsipper», heter det videre i interpella­sjonen.

Tillit

Videre påpeker partiet at dette kan svekke tilliten til både eiendomsav­delingen og kommunens administra­sjon.

– Det er der vår bekymring ligger. Hva tenker folk, når en toppleder i kommunen mottar styrehonor­ar fra et privat selskap. Vi er bekymret for at folk mister tilliten til kommunen, og derfor er det viktig å løfte opp den prinsipiel­le saken, sier Mathisen.

Vurdere habilitet eksternt

Rødt mener at dette er i strid med Skien kommune sitt etiske regelverk for ansatte, og retter spørsmål til ordfører Hedda Foss Five (Ap) om hun vil få eiendomssj­efens habilitet vurdert av ekstern ekspertise, og om styreverve­t er greit i forhold til kommunens etiske regelverk. ▶ Alexander Lehmann

 ?? FOTO: ARKIV / PRIVAT ?? REAGERER: Rune Mathisen i Rødt (innfelt) reagerer på at kommunens eiendomssj­ef får et styreverv i børsnotert­e Borgestad.
FOTO: ARKIV / PRIVAT REAGERER: Rune Mathisen i Rødt (innfelt) reagerer på at kommunens eiendomssj­ef får et styreverv i børsnotert­e Borgestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway