Varden

Tar pause i sommer

Notodden sykehus må stenge kirurgisk avdeling i fire uker i sommerferi­en.

- Pal.egil.tornholm@varden.no

▶ Beslutning­en fra Sykehuset Telemark vekket reaksjoner allerede tidlig i våres. Notodden kommunesty­re vedtok 15. mai en uttalelse der det ble uttrykt bekymring for redusert akuttfunks­jon ved Notodden sykehus denne sommeren. Også Tinn kommunesty­re har sendt en bekymret uttalelse.

Administre­rende direktør Tom Helge Rønning ved Sykehuset Telemark har svart Notoddens ordfører Gry Fuglestvei­t Bløchlinge­r i brev av 31. mai. Han mener kommunen ikke har grunn til bekymring for at akuttfunks­jonen i kirurgi reduseres i fire sommeruker.

– Har skjedd tidligere

«Vi har hatt sommerdrif­t ved Notodden sykehus tidligere, og det er ikke første gang vi reduserer den kirurgiske virksomhet­en i ferien. Våre erfaringer viser at dette er fullt ut forsvarlig», skriver sykehusdir­ektøren.

I bekymrings­meldingen fra Notodden blir det vist til at det er politisk vedtatt at Notodden skal vaere et fullverdig akuttsykeh­us tjuefire timer i døgnet alle dager. Politikern­e ber i brevet om at Sykehuset Telemark revurderer beslutning­en om sommersten­gning.

Fuglestvei­t Bløchlinge­r (Ap) forteller til Varden mandag at saken er drøftet i møte med hele sykehussty­ret i etterkant av brevveksli­ngen.

– Vi tar svaret til etterretni­ng. Jeg er glad for løftet om at sommerdrif­ten ved Notodden sykehus skal evalueres etter ferien og tar for gitt at de ansatte tas med på dette, sier hun.

– Forsvarlig og fornuftig

I svarbrevet fra Sykehuset Telemark omtales sommerpaus­en i kirurgisk aktivitet som forsvarlig og en fornuftig måte å utnytte sykehusets ressurser på:

«Tidligere år har belastning­en på ansatte ved sykehuset vaert stor om sommeren fordi det har vaert vanskelig for dem å ta ut ferie. I år kan ansatte ta ferie når aktivitete­n er lav og vaere tilbake på jobb når vi øker aktivitete­n til høsten».

Rønning påpeker vider at når ansatte på Notodden tar ferie, er det «fornuftig og mer forsvarlig å utnytte den samlede kompetanse­n ved Sykehuset Telemark framfor å leie inn vikarer fra andre steder og andre land.»

Gjennom hele sommeren, skriver sykehusdir­ektøren, vil vi ha et akuttmotta­k med vurderings­kompetanse, og vi vil ha kirurgisk bakvakt hele døgnet. I tillegg gjør vi tiltak for å kunne øke ambulansek­apasiteten ved behov.

– Uholdbart

Leder av sykehusaks­jonen Notodden, Henrik Bakke, er skuffet over svaret fra Sykehuset Telemark.

– Belastning­en blir større for pasientene som i sommer må fraktes flere mil ekstra, for kanskje å ligge i sykehuskor­ridorer i Skien i påvente av behandling. Dette er ikke holdbart, sier Bakke. – Vi klarer oss ikke med ett sykehus for hele Telemark, tilføyer han.

▶ Pål Egil Tornholm

 ?? ARKIVFOTO ?? SOMMERSTEN­GT: Kirurgisk avdeling ved Notodden sykehus stenger i fire uker i sommerferi­en.
ARKIVFOTO SOMMERSTEN­GT: Kirurgisk avdeling ved Notodden sykehus stenger i fire uker i sommerferi­en.
 ??  ?? ORDFØRER: Gro Fuglestvei­t Bløchlinge­r, Notodden.
ORDFØRER: Gro Fuglestvei­t Bløchlinge­r, Notodden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway