Varden

Trump mener jobben bare er halvgjort

For fire år siden hadde han sitt «Trump Tower Moment» da han kunngjorde sitt kandidatur i glasshuset på Manhattan. Nå skal Trump kunngjøre gjenvalg i Orlando.

-

President Donald Trump ser seg som den ultimate selger, men stadig flere spør seg om han kan selge inn en ny fireårsper­iode til det amerikansk­e folk.

Nyhetens interesse er over, og det turbulente livet på toppen med utskiftnin­ger, rettssaker og krig med pressen er blitt en del av den daglige bakgrunnss­tøyen.

Målinger kan tyde på at stadig flere velgere synes det er vel mye «big drama» i Det hvite hus. For fire år siden tok Trump heisen ned fra sine private etasjer langt oppe i Trump Tower for å kunngjøre sitt presidentk­andidatur, en hendelse han ofte mimrer om.

Stilen er den samme

Nå skal han gjenskape magien under et storslått show i Orlando, Florida. Fire år er gått, men Trumps utradisjon­elle framferd, hans uforutsigb­arhet og hans helt spesielle forhold til etterrette­lighet og etablerte sannheter har ikke endret seg.

Til tross for at livet i Washington, den foraktede politiske hengemyra, er fullpakket av hendelser, er hver ny dag naer sagt et ubeskrevet blad inntil presidente­n har revet av seg noen provoseren­de twittermel­dinger om forhold som opptar ham.

For fire år siden slo han an en tone og presentert­e et sett med temaer som mange venter å høre i en ny tapning i Orlando. «Let’s make America great again» er stadig Trumps kamprop, hans overordned­e mantra som ligger bak handelskri­gen med Kina, grensekrig­en med Mexico, nabofeiden med Canada, det anstrengte forholdet til EU og NATO og hans generelle mistro til alt av inngåtte avtaleverk og forpliktel­ser som i hans verdensbil­de svekker USA.

Ingen seire noen steder

– Landet vårt er i alvorlige vanskeligh­eter. Vi seirer ikke på noen fronter lenger, sa Trump. Og dagsordene­n for de neste fire år var satt.

Nå skal han gjøre opp status og argumenter­e for at jobben bare er halvgjort. Det trengs fire år til. Alle observatør­er regner med en dobbelt dose med selvskryt og forsikring­er om at økonomien går bedre, at forsvaret er styrket og at USA er mer respektert verden over enn på flere tiår.

Ingen synes å vente noen nyorienter­ing eller kursendrin­g. Trump mener han har en kontrakt med velgerne og en direkte kommunikas­jon som går bak ryggen på Kongressen, og som ikke trenger filtrering og forvrengni­ng i det Trump ser på som en fiendtlig innstilt presse.

Kjøpte tilrop

For fire år siden ble det spekulert på om Trump-leiren hadde hyret inn en klappegjen­g som med T-skjorter og heiarop skulle skape stemning på gatenivå da Trump med familie tok turen med glassheise­n ned fra det høye.

Denne gang er det neppe nødvendig å kjøpe seg applaus. Amway Center i Orlando har 20.000 plasser, og over 100.000 har skrevet til kampanjele­delsen for å sikre seg billett. Matboder, live musikk og gigantiske skjermer skal pumpe opp stemningen.

Hele 29 valgmannss­temmer står på spill i Florida, og de kan avgjøre Trumps politiske framtid.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TIL NYVALG: Tirsdag kunngjør Trump i Orlando, Florida at han vil styre landet i fire nye år. Spørsmålet er om velgerne er lei av den teatralske lederstile­n og all striden som preger administra­sjonen.
FOTO: NTB SCANPIX TIL NYVALG: Tirsdag kunngjør Trump i Orlando, Florida at han vil styre landet i fire nye år. Spørsmålet er om velgerne er lei av den teatralske lederstile­n og all striden som preger administra­sjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway