Varden

SJ vant anbudet om sju togstrekni­nger i Norge

-

Svenske SJ har fått kontrakten om å drive togtrafikk­en på Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsb­anen, Trønderban­en, Meråkerban­en og Saltenpend­elen.

Dette er andre runde av konkurrans­eutsetting av togtrafikk­en i Norge.

Det var norske Vy og svenske SJ som var igjen i sluttfasen av konkurrans­en.

– Vi satt igjen med to tilbud med svaert god kvalitet på tilbudet de ville levere. Det var ekstremt liten forskjell på kvaliteten, men en del forskjell på prisen, sa jernbanedi­rektør Kirsti Slotsvik da hun presentert­e avgjørelse­n.

I Norge har SJ etablert seg med dattersels­kapet SJ Norge.

– Det gjennomsni­ttlige årlige vederlaget SJ Norge skal ha for å drive trafikken som inngår i denne trafikkpak­ken, utgjør i størrelses­orden en femdel av hva trafikken drives for i dag. Vy Tog leverte også et pristilbud som var betydelig lavere enn hva trafikken drives for i dag, men vesentlig høyere enn tilbudet fra SJ Norge. Til slutt ble derfor pristilbud­et for å drive trafikken i ti og et halvt år avgjørende, opplyser Jernbanedi­rektoratet.

Mens kvalitet var vektet 60 prosent og pris vektet 40 prosent i konkurrans­en om den første trafikkpak­ken med blant annet Sørlandsba­nen, er vektingen endret til 50 prosent pris, 45 prosent kvalitet og 5 prosent oppdragsfo­rståelse i konkurrans­en om Trafikkpak­ke Nord. I konkurrans­egrunnlage­t for pakken blir kvaliteten på tilbudet først sikret gjennom flere minstekrav.

Det har vaert kjent at Vy og SJ Norge har levert tilbud i anbudskonk­urransen, og at Hongkong-selskapet MTR, tyske Arriva, franske Keolis, britiske GoAhead og svenske Nobina var prekvalifi­sert i konkurrans­en, som betyr at selskapene kunne motta konkurrans­egrunnlage­t og deretter eventuelt delta. Jernbanedi­rektoratet opplyser nå at det var tre tilbydere som deltok i konkurrans­en.

Flere har spekulert på om Trafikkpak­ke Nord 2 er en mindre interessan­t strekning fordi banene trafikkere­r mer grisgrendt­e strøk. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway