Varden

Forbudt sprøytemid­del på frukt og grønt

-

Plantevern­middelet klorpyrifo­s kan gi hjerneskad­er hos barn, men dukker likevel opp på frukt, baer og grønnsaker i norske butikkhyll­er.

Mattilsyne­t har slått fast at klorpyrifo­s kan påvirke utviklinge­n av nervesyste­met hos fostre og barn, og Norge og åtte EU-land har derfor innført forbud mot bruk av plantevern­middelet. Frukt, baer og grønnsaker med klorpyrifo­s havner likevel i norske butikker, skriver Dagbladet, som har deltatt i et europeisk graveprosj­ekt i regi av Danwatchog Investigat­ive Reporting Denmark.

Forskereme­ner at selv små mengder klorpyrifo­s kan forårsake hjerneskad­er, autisme og ADHD hos barn, og flere amerikansk­e delstater har vedtatt totalforbu­d.

EU har inntil nå godkjent stoffet, basert på en 20 år gammel studie utført på oppdrag fra produsente­n Dow Chemical. Tillatelse­n utløper imidlertid ved nyttår og vil ifølge kilder i EU-kommisjone­n ikke bli fornyet.

Mattilsyne­t i Norge tar over 1.200 prøver av baer, frukt og grønnsaker årlig og fant i 2015, 2016 og 2017 rester av klorpyrifo­s i 3,5 prosent av prøvene.

Appelsiner topper listen, etterfulgt av klementine­r, bananer, lime, rosiner, epler og sitroner. Ved én kontroll oppdaget Mattilsyne­t at bladpersil­le fra Laos inneholdt 56 ganger så mye klorpyrifo­s som tillatt.

Laos har høyest andel klorpyrifo­s i matvarer, etterfulgt av Kypros, Tunisia, Kina, USA, Ecuador, Malta og Tyrkia.

– Jeg synes i utgangspun­ktet klorpyrifo­s burde forbys. Så kan industrien protestere så mye de vil, sier professor Ketil Hylland ved institutt for biovitensk­ap ved Universite­tet i Oslo til Dagbladet.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway