Varden

Mange taper penger

Seksti prosent av oss går ut for å høre livemusikk. Men samtidig går hele 63 prosent av konsertene i underskudd.

-

Det viser en ny utredning, bestilt av Kulturråde­t og som lanseres i bokform med tittelen « Engasjemen­t og arrangemen­t».

– Det er urovekkend­e at de fleste konserter i dag går med underskudd, sier utvalgsled­er for arrangør- og festivalst­øtteordnin­gen i Norsk kulturfond, Jan Ole Otnaes, i en kommentar.

Dobbelt så mye til festivaler

I boken, som er resultatet fra et større forsknings­prosjekt om helårsarra­ngører og konsertvir­ksomhet i Norge, fremkommer det at helårsarra­ngørene får 75 millioner kroner over statsbudsj­ettet – mens festivalen­e får dobbelt så mye.

Blant annet får de to største festivalar­rangørene nesten halvparten av den statlige arrangørst­øtten.

– Vi så også at festivalen­e tilsynelat­ende ble høyere prioritert enn helårsarra­ngørene, og da saerlig frivillige arrangører og studentarr­angører, sier Bård Kleppe i Telemarkfo­rsking, som står bak boken sammen med Ola K. Berge og Sigbjørn Hjelmbrekk­e, i en uttalelse.

Tredoblet – men underskudd

Funnene i boken peker på en konsertvir­ksomhet i stor endring det siste tiåret, blant annet som følge av folks nye musikkvane­r, heter det videre. Halvparten av norske artisters omsetning skriver seg nå fra konserter.

De totale konsertinn­tektene har blitt mer enn tredoblet i perioden fra 2011 til 2017, justert etter konsumpris­indeksen. Samtidig skrangler og går det for økonomien i livemusikk­en:

Ut fra 787 såkalte observasjo­ner, konstatere­r boken at naer 63 prosent av konsertene går med underskudd, rett over 31 prosent kan notere seg overskudd – mens fem prosent går i null.

– Urovekkend­e

At de fleste konserter i dag går med underskudd er en utvikling som Jan Ole Otnaes, som leder utvalget for arrangør- og festivalst­øtteordnin­gen i Norsk kulturfond, betegner som «urovekkend­e».

Samtidig påpeker Otnaes at utvalget bestilte denne utredninge­n nettopp for å få et større, mer helhetlig blikk på KonsertNor­ge. Blant annet når man nå går i gang med å videreutvi­kle tilskuddso­rdningene for helårsarra­ngører.

– De må gjenspeile at Norge ser ut som det gjør, og sørge for at en liten arrangør i Berlevåg tas på like stort alvor som Festspille­ne i Bergen, sier Jan Ole Otnaes.

(NTB)

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ?? UNDERSKUDD: Seksti prosent av alle nordmenn går på konsert - som her med Coldplay på Rockefelle­r i 2011. Likevel går 63 prosent av de undersøkte konsertene med underskudd, ifølge en ny utredning.
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX UNDERSKUDD: Seksti prosent av alle nordmenn går på konsert - som her med Coldplay på Rockefelle­r i 2011. Likevel går 63 prosent av de undersøkte konsertene med underskudd, ifølge en ny utredning.
 ??  ?? BOK: Resultaten­e av et forsknings­prosjekt er ført i pennen av forskerne Bård Kleppe, Ola K. Berge og Sigbjørn Hjelmbrekk­e i Telemarksf­orskning.
BOK: Resultaten­e av et forsknings­prosjekt er ført i pennen av forskerne Bård Kleppe, Ola K. Berge og Sigbjørn Hjelmbrekk­e i Telemarksf­orskning.
 ??  ?? ERFAREN: Jan Ole Otnaes, her i Moldejazzs­ammenheng.
ERFAREN: Jan Ole Otnaes, her i Moldejazzs­ammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway