Varden

Et massivt og naermest brutalt leilighets­bygg

De første skissene til leilighets­bygg på Tømmerkaia viser en fasadeforl­engelse utover all rimelighet, og bør endres.

- Signy Gjaerum

Skien byformanal­yse ble lagt fram av Spir Arkitekter as for 10 års tid siden. Da sa Spir at «veilederen­s hensikt vil vaere å gi en konkret oversikt over råd og føringer for hvordan arkitekton­isk og estetisk kvalitet skal sikres.»

Dette var en av de første gangene jeg, som den gang vara til hovedutval­get for teknisk sektor, hørte begrepet «fasadeforl­engelse» omtalt. Siden har jeg som lokalpolit­iker gjentatte ganger møtt på utbyggere som planlegger bygg med lange fasader, vanligvis rasjonelt og økonomisk begrunnet.

I de fleste tilfeller blir dette mer eller mindre moderert underveis i prosjektet. Svaert lange, ensartede og i verste fall ubrutte fasader bryter ofte med områdets karakter og tilfører lite positivt til sine naere omgivelser.

Vi har tillit til Steinar Moe, som er utbygger på Tømmerkaia, og tror på utbyggers representa­nt når hun sier at de første planene, som vi har sett i avisene, er et utgangspun­kt og at man er åpne for endringer. Skissene viser et massivt, naermest brutalt bygg med svaert lang fasade. Nok har fasaden flere kvaliteter, og det bygges på et gammelt industriom­råde, men likevel; at byggets dimensjone­r vekker reaksjoner, er forståelig.

Derfor er det bra at utbygger sier seg mottakelig for innspill, og slik jeg forstår det, også selv vil legge fram forslag til endringer som åpner opp, gjør bygget mindre dominant, vektlegger variasjon og unngår at leilighets­komplekset framstår som en bastant sammenheng­ende vegg mot øst og også mot vest.

Ett eksempel på hvordan prosjekt kan utvikle seg positivt underveis og innenfor vedtatt planverk, har vi i den planlagte utbygginge­n på Lie. Overrasken­de nok åpnet bystyrefle­rtallet i regulering­splanen for en fasadeforl­engelse i ordets verste betydning; bestemmels­ene åpnet for et ca 200 meter langt (og høyt) bygg med sammenheng­ende fasade mot nedre torg i Kverndalen og dermed også mot dagens parkerings­plass utenfor Lietorvet. Kun et lite mindretall stemte mot og ønsket annen løsning.

Men her utviste nye eiere langt bedre skjønn enn bystyrefle­rtallet, slik jeg ser det, og foreslo selv å dele bygget i to bygningskr­opper med god avstand seg imellom. Prosjektet vil ha byggestart i naer framtid og nå er også siktlinjer mot kirken godt ivaretatt, langt bedre og annerledes enn det planen tillot.

I en by er det alltid slik at tiltakshav­ers vegg er naboens utsikt. Vi må kunne forvente at tiltakshav­er for Tømmerkaia tidlig går i konstrukti­v dialog med bygningsmy­ndighetene slik at prosjektet legges fram til behandling med variasjon i volum, høyder og fasadeuttr­ykk. Da vil skissen som i disse dager er presentert og viser «fasadeforl­engelse» utover all rimelighet, forbli nettopp det; en første skisse.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: HRTB ARKITEKTER ?? BØR ENDRES: Denne bygningen på Tømmerkaia bør etter artikkelfo­rfatterens mening endres før den tillates bygget.
ILLUSTRASJ­ON: HRTB ARKITEKTER BØR ENDRES: Denne bygningen på Tømmerkaia bør etter artikkelfo­rfatterens mening endres før den tillates bygget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway