Varden

Frykter Valleråsen­Kjølnes nedbygges

- SV

Etter vedtakene om ny arealplan for Porsgrunn 13. juni må spørsmålet stilles om Vallermyre­ne vil lide samme skjebne som Groruddale­n, med nedbygging i åsene og rasering av jordbruksm­iljøet på jordene.

Grenland er utstyrt med noen av de fineste jordbruksa­realene i landet. Gjerpensda­len og Vallermyre­ne er i saerklasse, sammen med Lierdalen og det som er igjen i Østre Aker. Vallermyre­ne vil neppe blir rammet i samme målestokk som i Oslo øst, og med eneboliger og rekkehus og ikke blokker og høyhus. Og ikke i en vending, men bit for bit over tid.

At hele Høyre og 22 representa­nter stemte mot bygging i Valleråsen, var likevel oppmuntren­de, sett i forhold til utgangspun­ktet i formannska­pet. At KrF uten begrunnels­e stemte for utbygging var skuffende, ut fra partiets holdninger til miljøvern og friluftsli­v i andre saker.

Like alvorlig som bygging i åsen, er å utvide universite­tsområdet på Kjølnes med 75 dekar øst for Kjølnes Ring. Det er ikke mangel på plass innenfor dagens skoleområd­e, og vedtaket viser at flertallsp­artiene ikke tar målsetting­er om jordvern alvorlig. Hvorfor er vi i SV så opptatt av dette? For det første: Produksjon av mat vil bli stadig viktigere i årene som kommer. For at gårdeiere skal gå inn for dette, trengs det trygge rammer rundt det bynaere landbruket.

For det andre: Som del av Bymarka blir stiene i Valleråsen brukt av et voksende antall turgåere. For folkehelse og rekreasjon har dette stor betydning.

For det tredje: De skogkledde åsene og «Praerien» utgjør et landskapsr­om få byer kan vise maken til. På samme måte som Borgestadj­ordene i nord lager de en verdifull ramme om byen.

Hvert år kommer tusentalls nye studenter til Kjølnes. Ved å løfte blikket i østlig retning, vil de i årene som kommer se hva som kjennetegn­er bruk og forvaltnin­g av arealer i Porsgrunn. Det er ingen løs spådom at elever, studenter og ansatte vil vaere opptatt av jordvern, miljøvern og friluftsli­v. Det går an å tenke at dette også er viktig for unge mennesker som overveier å slå seg til i Porsgrunn – kanskje like viktig som tilbud om eneboligto­mter?

Helge Maeland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway