Varden

Protester mot E18

Industri og naeringsli­v i Grenland stiller seg nå på barrikaden­e i et forsøk på å omgjøre E18-kryssene som politikern­e i Porsgrunn har vedtatt.

-

▶ En rekke representa­nter for Grenlands naeringsli­v protestere­r mot påkjøringe­ne som er valgt for ny E18.

▶ De mener der er dårlig for godstransp­ort og kopling mellom E18 og rv. 36.

En rekke tunge aktører i Grenlands naeringsli­v – med Grenland Naeringsfo­rening og NHO i spissen – har tatt kontakt med Varden for å advare mot E18-planer som de frykter vil bremse vekst og utvikling i Grenland.

Her forteller de hvordan de mener Grenland bør koples til ennyE18.

Vil ha ett kryss, ikke to halve

– Vi trenger et tydelig knutepunkt til riksvei 36 og et kryss som sier: «Her er vi! Velkommen til Grenland», sier Hans Rønning fra Krio (Kjørbekk og Rødmyr interesseo­rganisasjo­n).

Porsgrunn bystyre og Nye Veier har bestemt seg for to såkalte halvkryss like nord for Grenlandsb­rua og Kjørholttu­nnelen i Porsgrunn. Det innebaerer at det ene krysset bare har mulighet for av- og påkjøring nordover på E18, mens det andre bare av mulighet for av- og påkjøring sørover.

Mange store aktører i det lokale naeringsli­vet protestere­r mot dette, og vil isteden ha ett kryss på Ås (naer Kjørholt) som gir mulighet for av- og påkjøring mot både sør og nord (et såkalt helkryss).

– Vi er overrasket over at Porsgrunn kommune ikke tar mer hensyn til innspillen­e fra naeringsli­vet. Vi har et godt samarbeid med kommunen, men her er vi uenige i sak og må si ifra, sier Mette Sannerholt Andersen fra Grenland Naeringsfo­rening.

Må kjøre nord for å snu sørover

Det er flere grunner til at industrien mener løsningen med to halvkryss er dårlig. Havnesjef Finn Flogstad peker på at topografie­n i området gjør at man må akselerere i oppoverbak­ke når man kommer ut på E18, både fra det nordligste og sørligste krysset.

– Det skaper problemer for tunge vogntog, og vil også gi økte utslipp og støy, sier han.

Flogstad peker også på at det bli vanskelig å finne veien.

– Med vektbegren­sninger på Breviksbru­a betyr løsningen med to halvkryss at tunge vogntog fra Brevikster­minalen må kjøre et godt stykke nordover for å komme inn på E18. Deretter er de nødt til å kjøre enda et stykke nordover på E18, før de kan snu i Rød-krysset og kjøre sørover igjen. Dette er en omvei som blir komplisert og uoversiktl­ig, sier Flogstad.

Lederen av Herøya Industripa­rk AS, Sverre Gotaas, er langt på vei enig:

– Det som er vedtatt løser ikke problemet vi og våre kunder har i dag: Jeg tenker da på den bratte Bakken oppover fra Moheim, eventuelt at de må kjøre ganske langt unna før de kan snu og kjøre nordover mot Oslo igjen. Fulle kryss ville vaert en bedre løsning for oss, sier han.

Departemen­tet kan gripe inn

Det eneste som nå kan endre planene, er hvis Statens vegvesen ikke godkjenner dem. Da går saken til departemen­tet.

Porsgrunns­ordfører Robin Kåss har advart mot at det vil føre til ny prosess med mange års forsinkels­e. Naeringsli­vstoppene Varden møter tror ikke det trenger å medføre store forsinkels­er:

– Og om det tar litt lengre tid og koster litt mer penger, så betyr det lite hvis vi ender opp med en løsning som er god for Grenland og naeringsli­vet vårt. Industriom­rådet Frier Vest har ambisjoner om å bli Norges største. Da trengs det gode løsninger for gods inn og ut, sier NHO-direktør Nikolai Boye.

– Det handler om arbeidspla­sser

– Og når vi snakker om gods er det arbeidspla­sser det handler om. Det er viktig å huske, påpeker Magnar Bakke fra Ineos.

Han og de andre naeringsli­vstoppene mener altså at de nye E18-løsningene er avgjørende for at Grenland skal vokse både i økonomisk forstand og folketall, og at det også er viktig for resten av fylket.

– Med dårlig tilknytnin­g mellom E18 og riksvei 36, risikerer vi at riksvei 36 blir mindre brukt og at den blir nedpriorit­ert i framtidige samferdsel­splaner. Da vil vi slite med forbindels­en oppover i fylket og til E134 mellom øst og vest, påpeker Hans Rønning fra Krio. ▶ Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ??
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK
 ??  ?? ROPER UT: Hans Rønning fra Krio, Mette Sannerhold Andersen fra Grenland Naeringsfo­rening, Kikkan Christoffe­rsen fra viser helkrysset som naeringsli­vet ønsker seg (i midten) og de to halvkrysse­ne som er planlagt og politisk vedtatt.
ROPER UT: Hans Rønning fra Krio, Mette Sannerhold Andersen fra Grenland Naeringsfo­rening, Kikkan Christoffe­rsen fra viser helkrysset som naeringsli­vet ønsker seg (i midten) og de to halvkrysse­ne som er planlagt og politisk vedtatt.
 ??  ?? HAR LYTTET: Ordfører Robin Kåss sier han har lyttet til industrien, men valgt løsningen som er best for det store flertallet av trafikante­r.
HAR LYTTET: Ordfører Robin Kåss sier han har lyttet til industrien, men valgt løsningen som er best for det store flertallet av trafikante­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway