Varden

Skriver leserinnle­gg i fleng

-

3. trinn, Borge skole har hatt leserinnle­gg som laeringsmå­l. Dette engasjerte elevene veldig. De er opptatt av så mange, men spesielt av søppel og miljø. Vi får ikke plass til på langt naer alle innleggene, men her er et knippe: Hull i veien

▶ Det er mange hull i veiene i Hovenga. Når jeg sykler til skolen ser jeg masse hull i veien. Og noen ganger faller jeg og slår meg.

Når jeg er i bilen og kjører da er det masse hull som gjør at det rister. Noen ganger gruer jeg meg til å sykle til skolen siden det er hull i veien som gjør at jeg slår meg. Så dere må slutte å lage hull i veien! Jeg syns det er plagsomt å sykle nå siden det er masse hull!

LØSNING: Vi kan tette igjen hullene med skikkelig hard asfalt. Og hvert år kan de sjekke om det er hull eller ikke. Daniel

Grusbane

▶ Jeg vil at grusbanen skal lages på nytt, slik at man ikke skal dette på stein og for at vi kan spile fotball når vi har grusbanen.

Og jeg vil at de skal fikse målet og ta på gress på grusbanen på Borge skole.

Man kan ikke kaste søppel på stranda, derfor trenger vi en vakt som passer på at ingen kaster søppel. Pass på at ingen kaster søppel på stranda i Porsgrunn. Ayham

Tyver i nabolaget

▶ Tyver må slutte å stjele ting fra andre folk. I nabolaget rundt i Storgata i Porsgrunn har folk blitt frastjålet sykler, hageslange­r og elektriske gressklipp­ere. Og mye annet. Tyver må slutte å stjele. For å få slutt på dette kan man sette opp kameraer rundt omkring. Og kanskje begynne å låse syklene sine.

Folk går rundt omkring og tar ting fra andre. Dette gjør at man må følge med rundt omkring. Man kan også sette opp skilt om at dette stedet er overvåket. Dette er også viktig fordi folk stjeler ting og kaster det og det er forsøpling. Og det er ikke bra for naturen. Det kan også vaere flere politimenn i Storgata. Folk har sagt at de har sett en lang, tynn mann med langt brunt hår Elliot

Barn som ikke har det bra

▶ I mange land finnes det barn som ikke har familie, noen å bli passet på av eller et trygt sted å vaere. Det er noen som ikke bryr seg om akkurat disse barna. Noen snille mennesker tar vare på disse barna. Det er viktig at alle har det bra! Voksne kan adoptere barn som ikke har det bra. Håper at dere ikke er slemme med barn. Emilie

Ikke kast søppel

▶ Det er mange som kaster søppel i vannet og i gresset. Dette kan knuse naturen. Og da kan vi ikke spise fisk, dyr og grønnsaker, og da vi kan ikke spise. Og vi trenger å spise.

Det er barn som klager at de har sett hundebaesj i en plastpose i hagen sin. Og uansett så må mennesker si stopp! Vil de ikke stoppe, kan det faktisk knuse verden.

De kaster plast i vannet og det kan sette seg fast til en fisk og drepe. Så hvis vi kaster plast så kan vi drepe mange fisk.

Mennesker kaster søppel i naturen som kan gjøre gresset dårlig for dyr som spiser gresset.

Også kan det drepe dyr som vi spiser som ku, okse og andre dyr og det er ikke slutten.

Det gjelder også grønnsaker og da kan vi ikke spise vannmelon, agurk, gulrot. Og andre grønnsaker.

Og så er det hele verden når vi kaster poser eller plast i gresset eller vannet så lager vi verden til et verre sted. Og vi vil lage verden bedre for alle, men når vi kaster plast så lager vi verden verre for alle.

Jeg lager dette leserinnle­gget for at man skal stoppe å kaste plast og søppel. Kast det i søppeldunk­en! Elias

Tak på bingen

▶ Vi vil ha tak på ballbingen fordi vi spiller alltid fotball og det regner. Snart skal vinteren komme. Og da kommer det snø i ballbingen. Det er ikke deilig å ha is i ballbingen og det er ikke deilig å skli heller.

Det er vanskelig å spille på isen og det er ikke morsomt. Derfor er det viktig å få tak på ballbingen slik at vi kan bruke den både vinter og sommer. Berker

Dataspill

▶ Det er mange barn som har dataspill. Og det er mange voksne som vet hvordan det påvirker barnas humør. Og det er noen foreldre som ikke følger aldersgren­ser. Og det kan bli et problem. For eksempel kan barnet få mareritt.

Noen føler seg utenfor fordi vennen får spille 12-årsspill. Det kunne vaert lurt at de voksne satte en grense på hvor lenge barn kan spille. Og de voksne må følge aldersgren­sen. Da blir barna i mye bedre humør. Anna

Spill

▶ Det er mange som ikke får lov til å ha noe spill med 12 års grense, for eksempel. Det er et spill. Det er ikke så voldelig. Men det synes de voksne. Men barn synes det er gøy. Det er mange som ikke får lov til å spille, og da blir de holdt utenfor når andre snakker om spillet. Det blir litt urettferdi­g for de som ikke får lov. Så jeg anbefaler deg ikke gjør det! Og spill noe annet.

OK? Håper dere hører, så man bør ikke snakke om det spillet. Så hjelp vennene dine. Chris Aryan

Plast i havet

▶ I havet er det mye plast. Ikke kast plast i havet. Fordi fisker dør av plast. Jorda blir ødelagt. Vi burde lage ting av papir. Ting av papir er mer miljøvennl­ig. Felix Alexander

Telefon og iPad

▶ Ikke bruk for mye teknologi. Det er ikke bra for kroppen. Vi må slutte med det. Vi bør heller vaere ute og leke, gå tur, hoppe på trampoline, vaere i aktivitet. Det er mye sunnere enn å vaere inne og se på iPad og telefonen. Kasper

Voksne og mobil

▶ Det er for mange voksne som ser på mobilen sin. Det må vi gjøre noe med. Og jeg syns voksne bruker lang tid med mobilen. Så jeg har lyst at det skal bli litt mindre mobil.

Levion

Lysstolper på Linnajorde­t

▶ Det er ingen lysstolper på Linnajorde­t. Barn syns det er skummelt å vaere på Linnajorde­t.

Det er en skog med traer på Linnajorde­t. Skogen dekker til lyset. Skogen gjør det skummelt å vaere der. Skogen er fin, men sett lysstolper der.

Det er bra for barn å vaere ute. Barn føler seg ikke trygge når de er der. Voksne må føle seg trygge med å sende barna dit. Det er mange barn som bor ved siden av Linnajorde­t eller i naerheten. Det er barn mellom 1 og 15 år som bor ved siden av Linnajorde­t eller i naerheten.

Siden barn syns det er skummelt å vaere på Linnajorde­t er det ingen der, og hvis et barn er der når ingen er der er det bare skummelt.

Det er masse plass overalt på Linnajorde­t. Hvis dere venter med å sette lyssstolpe­r på Linnajorde­t er det ingen der. Og da er det for sent for disse barna. Lysstolpen­e må komme nå!

Mille

Søppel i hagen

▶ Jeg har opplevd at folk kaster søppel over gjerdet Jeg liker ikke å ha søppel i hagen min. Søppel kan drepe plantene. Kast heller søpla i søppeldunk­en. Det er ikke min jobb å ta din søppel.

Maxmilian

Fortsetter neste side

Kunstgress på grusbanen

▶ På Borge skole har vi en ballbinge med grus i og en ballbinge med kunstgress i. Når en annen klasse enn 3. klasse har ballbingen med kunstgress har ikke vi så mye å gjøre. Hvis vi spiller fotball i ballbingen med grus og faller får vi kjempevond­t. Derfor spiller vi ikke så mye fotball i grusbanen.

Derfor har vi mega lyst til å ha kunstgress i ballbingen med grus. Legg kunstgress på grusbanen! Marius

Leker på Osebakkens­tranda

▶ Jeg ønsker at det kommer noen lekeappara­ter på Osebakken stranda. Det er en badeplass der og det er en gressplen der. Hvis vi får noen lekeappara­ter der så kan det vaere mere folk der. Da kan man leke og ikke bare bade.

Vi kan ha noen husker og sklie og andre ting på gressplene­n. Maja

Ikke forstyrr om natta

▶ Ungdommene har fest til klokka 3 om natten i Hovenga. Det forstyrrer fordi de har høy musikk. Mange klarer ikke å sove og barna er trøtte når de skal på skolen. Da kan man bli sen på skolen. Det er kjedelig.

Jeg synes de skal bare ha fest når det er helg og bare til klokka 11 om natten. Da er det lettere å sove. Roja

Forsøpling

▶ Jeg vil ikke ha mer forsøpling rundt omkring. Siden det er viktig for naturen. Og da kan naturen dø, og så kan vi dø.

Vi må vaere mer miljøvennl­ig. Isteden for å kaste søpla på bakken så kan vi kaste det i søpledunke­ne. Olav

Nedre Sølen er for fargeløst

▶ Helt siden jeg flyttet til Nedre Sølen har de fleste husene vaert gråe og sorte , eller svakt farget.

Jeg er lei av at alle husene i Nedre Sølen blir gråmalte. For eksempel da jeg flyttet hit hadde noen hus en svak gulfarge, så ble de fleste malt grå. Jeg tenker at hvis husene blir mer fargerike blir stemningen mer fargerik.

Og jeg tenker at med litt mer farger kan Nedre Sølen bli et dobbelt så fint sted som det allerede er.

Man trenger ikke å male alle husene på nytt. Man kan male ett eller to områder. Vilde

Søppel ved McDonald’s

▶ På McDonald’s er det godt å spise. Men det er veldig mye søppel der. Jeg liker det ikke. Jeg og en venn har plukket søppel. Det var masse søppel utenfor butikkene.

Naturen råtner hvis vi ikke hjelper til. Ikke hiv søppel. Da blir naturen bedre.

Jeg liker å pante flasker. Og da gir jeg det til de barna som trenger det, istedenfor og kjøpe ting til meg selv. Tilde

Ut på tur

▶ Barna kan ikke bare sitte inne med nettbrett. De må komme seg mer ut på tur.

Det samme gjelder noen voksne. De voksne sitter for mye med telefoner. Ikke bare sitt inne, kom dere ut!

Barna har godt av å vaere ute og leke. De voksne sier at barna ikke skal sitte med nettbrett. Men de sitter mye selv.

Dere kan for eksempel gå tur i helgene. Oliver

Slutt med å hive søppel

▶ Folk som har vaert på McDonald’s kaster mat over alt. Folk kaster det til og med ved tunnelen. Og de som jobber der må også tømme søppelkass­ene oftere. Naturen blir ødelagt av søppel fra McDonald’s.

Det kan ødelegge for andre når de sykler. Det kan hende at de sykler på det og detter. Det lukter ikke godt.

Da må folk gå med to søppelpose­r i hånda og må rydde deres søppel.

Folk må rydde etter seg. Hvis de glemmer det må de rydde neste dag. Ta med pose! Hvis folk ikke gjør noe med det kommer naturen vår til å bli ødelagt. Pelle

Flere søppelkass­er

▶ Man burde ha flere søppelkass­er fordi da kaster man ikke søppel i naturen.

For hvis man har lite søppelkass­er så kommer folk til å kaste søppel i naturen, og det er dumt. Da kan dyr spise det, og da dør de, og da får vi ikke mat. Nora

 ??  ??
 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? DE FÅR SAGT DET: Elevene ved tredje trinn på Borge skole har fått si hva de mener, og de mener mye om mange emner. Spesielt er de opptatt av at man ikke skal kaste søppel, verken i området ved skolen, der de bor, eller i naturen ellers. Det er flott med engasjerte elever!
FOTO: BJØRNAR LARSEN DE FÅR SAGT DET: Elevene ved tredje trinn på Borge skole har fått si hva de mener, og de mener mye om mange emner. Spesielt er de opptatt av at man ikke skal kaste søppel, verken i området ved skolen, der de bor, eller i naturen ellers. Det er flott med engasjerte elever!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway