Varden

Tilskudd til de som har

-

▶ Skien kommune har satt av 200.000 kroner til tilskudd til innbyggere i kommunen som kjøper elsykkel. – Vi vet at elsykler fører til økt aktivitet hos den enkelte. Det fører også til at faerre buker privatbil. Begge deler er svaert positivt, sier byutviklin­gssjef Mette Gundersen.

▶ Kommunen gir inntil 25 prosent av kjøpesumme­n i støtte, maksimalt 5.000 kroner. Dette betyr at man kan kjøpe en elsykkel til 20.000 kroner, for så å få igjen 5000 av kommunen.

▶ Oslo kommune hadde samme ordning i 2016. Her blåste de ut to millioner kroner. Dagbladet fikk innsyn i listen over personer som hadde fått støtte til kjøp av elsykkel. – Klart dette ga meg et spark i rumpa for å skaffe meg elsykkel, sa skipsreder Morits Skaugen, som fikk støtte – sammen med kona Grace Reksten Skaugen. Mangemilli­onaer Richard T. Andvord, Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum, Dagblad-topp Martine Aurdal, tidligere ordfører Fabian Stang og davaerende leder for Trygderett­en, Knut Brofoss, fikk alle elsykkel-støtte. – Vi hadde tenkt å kjøpe elsykler uansett, sa Brofoss.

▶ Nettopp. Aftenposte­n dokumenter­te ytterliger­e at det, i svaert stor grad, var folk som hadde råd til elsykler som fikk støtte. Man trenger ikke å ha inngående kjennskap til Maslows behovspyra­mide for å forstå dette.

▶ Det er opplagte forskjelle­r fra elbilinsen­tiver, der den bemidlede staten, i all hovedsak, tar regningen og effektene er svaert store. Intensjone­n er god og ingen er imot elsykkel, men her dytter kommunen penger i lommene til dem som har det relativt greit fra før, sannsynlig­vis med liten effekt.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway