Varden

Elsykkel slår an, «a

Gratis utlån av elsykler er populaert. De tre «bypakkesyk­lene» i Skien og den i Siljan er utlånt i lang tid framover.

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

▶ – Den unisexmode­llen er ikke ledig før i slutten av september. Jeg var inne på nettsidene for å se om jeg kunne låne en selv, sier Gitte Mjøen, som står for utlånet ved Skien bibliotek.

Det er Bypakke Grenland som har kjøpt syklene, mens de tre biblioteke­ne i Grenland skal stå for utlånet. Til høsten starter også Porsgrunn med elsykkelut­lån når det nye biblioteke­t åpner i september.

Lønnsom avislesnin­g

At det kan lønne seg å følge med i avisene for å få med seg det som skjer, fikk Fabian Martinez erfare. Da Varden som første avis skrev at nå kan man låne elsykler via www.bypakka. no, var han en av de første som leste det.

– Jeg hadde nattvakt på Klyvetunet, og da leser vi avisene ved femtiden. Det er derfor jeg var så kjapp. Siden det bare er tre sykler, tenkte jeg at jeg måtte forte meg og reservere en. Og så tipset jeg Jorunn Willer, forteller han.

Dermed ble vennene Fabian og Jorunn to av de tre første til å låne elsykler. Begge erklaerer at de er veldig fornøyd med ordningen. Men bare én av dem vil låne sykkel en gang til.

Elektrisk fatbike

– Siden da har jeg fått meg en elektrisk fatbike, som jeg kan bruke om vinteren også. Jeg valgte å kjøpe elsykkel fordi jeg jobber på Klyve og for å slippe å bruke bil så mye, sier Fabian.

– Ute i terrenget er det en helt annen opplevelse å ta seg fram med fatbike. Du flyter liksom over steiner og alt annet, sier han.

Knut Einar Aas forteller at han ha sett fatbikespo­r langt vest for Svanstulfl­atene, langt unna oppkjørte løyper.

– Da stussa jeg, for jeg gikk på ski, sier Aas, som er leder for hovedutval­get for teknisk sektor i Skien. Han ivrer for at flere skal bruke elsykkel.

– Jeg kaller det ikke sykkel, jeg kaller det transportm­iddel, sier Aas.

Istedenfor bil

– Det er veldig dere fikk låne?

– Veldig bra sykkel. Det kan godt hende jeg vil låne igjen, men nå er det jo veldig mange som vil låne. Jeg syklet nesten 15 mil med den og var både i Valebø og Langangen. Jeg var litt spent på om jeg ville ha nok batteri etter turen opp Korketrekk­eren. Men da jeg kom hjem, var det fremdeles to streker på batteriet, forteller Jorunn, som tror rekkevidde­n må vaere sjuåtte mil eller mer.

spreke

sykler

Birgitte Finne Høifødt fra Bypakke Grenland forteller at mange av dem som har kjøpt elsykkel gir tilbakemel­dinger om at den ofte kan fungere som en erstatning for familiens bil nummer to.

Flere sykler

– Kan dere utvide ordningen med flere elsykler?

– Ja, det er noe vi må vurdere. Det blir også spennende å se om de blir etterspurt til vinteren, svarer hun.

– Og biblioteke­t vil ta inn flere sykler?

– Ja, vi tar imot, det er klart. Vi kan gjerne låne ut flere, svarere Gitte Mjøen.

Når du låner elsykkel, får du låne en med hjelm, lader og lås. Folk anbefales å lagre sykkelen under tak. Du låner syklene fra torsdag til tirsdag. Onsdag er de inne til sjekk og lading. Men foreløpig har det ikke vaert mye feil med dem.

– Noen har klaget over at det er vanskelig å skifte gir, men det er bare å holde inn knappen lenge nok, sier Mjøen.

▶ Jan Bjørn Taranrød

 ??  ?? KAN LÅNES: Skien bibliotek låner ut sykler. Men nå må du vente lenge på tur. Fra
KAN LÅNES: Skien bibliotek låner ut sykler. Men nå må du vente lenge på tur. Fra
 ??  ?? SPREK: Jorunn Willer lånte sykkelen både til Langangen og Valebø.
SPREK: Jorunn Willer lånte sykkelen både til Langangen og Valebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway