Varden

Kåss i løvenes hule

Kommunesam­menslåing? Glem det! Etter gårsdagens folkemøte er det lite som tyder på at det er naert foreståend­e.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ – Det er de som skal gjøre seg lekre, sa en opplagt Porsgrunns­ordfører, Robin Kåss (Ap) i forkant av folkemøtet på Folque i går kveld. Varden inviterte og salen var nesten full, men ingen av dem kan kalles venner av Kåss. Mens alle de ni Skienspoli­tikerne fikk applaus for både innlegg og replikker, var det ikke antydning til positive reaksjoner fra publikum på noe avdetKåsss­a.

Det hjalp lite at Bakkenrevy­en startet showet med et muntert innslag om nettopp kommunesam­menslåing. Smilene tørket kjapt opp, og så luntet det av gårde med brann, E18 og legevakt, og da porsgrunns­ordføreren sa at fylkeshuse­t burde ligge i Porsgrunn; da tok det skikkelig fyr i forsamling­en.

E18 er en kampsak

Det skulle Skiens varaordfør­er Erik Naes (KrF) absolutt ha seg frabedt.

– Vil du ha omkamp, spurte han Kåss.

Nei, da det var ikke det Kåss ville. Han ville bare poengtere hvor sentrum ville befinne seg i den nye storkommun­en. Og så gravde de seg ned i felles brannvesen som Skien sa nei til sist, men Porsgrunn saa nei gangen før der. Og Porsgrunn måtte skjønne at Skien ville ikke slå seg sammen med Porsgrunn før Porsgrunn hadde slått sammen Porsgrunn og Brevik brannvesen.

– Hva kommer det av at du, Kåss, ikke har invitert ordfører Hedda Foss Five (Ap) til Porsgrunn bystyre, slik du er blitt? spurte ordstyrer og Vardenreda­ktør Tom Erik Thorsen.

– Det kommer vel av at jeg aldri har blandet meg i regulering­splaner i Skien kommune, sa Kåss og hentydet selvsagt til Skiens innsigelse mot Porsgrunns innstillin­g til to halvkryss i stedet for et storkryss på Ås. Da fikk han nok en gang beskjed om at han tok feil. Skien er enig med naeringsli­vet.

– Men hvis dere skal beile så er vel ikke dette måten å gjøre det på, forsøkte han seg med, men det var for døve ører.

Må ha med Bamble

Slår Skien, Porsgrunn og Siljan seg sammen, så blir de Norges sjette største kommune.

Five var ikke i tvil om at det ville bety en stor forskjell i møte med sentrale myndighete­r.

– Vi slår oss ikke sammen med Skien før vi får med oss Bamble, sa Kåss. Dessuten så han østover også, han, kunne han fortelle.

Det har vaert mange kommunesam­menslåinge­r, men bysammensl­åinger har vi ikke hatt i Norge før. Det flere som var inne på. Den samme diskusjone­n som foregår mellom Skien og Porsgrunn foregår mellom Stavanger og Sandnes og Fredriksta­d og Sarpsborg. De blir heller ikke enige. Målet med storkommun­en ble diffus etter hvert. En folkeavste­mning er nødvendig, mente flere. Og er det slik at de unge vil, mens de eldre holder igjen?

– Tror ingen vil få noen store endringer med en storkommun­e, mente Tomas Bakken, Bypartiet.

– Løft debatten, sa tidligere leder av LO i Telemark, Knut Liljedal, – Hvis ikke får ikke jeg oppleve kommunesam­menslåing i min tid.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? FOLKEMØTE: De fleste politikern­e i panelet ønsker en storkommun­e. Porsgrunns­ordfører Robin Kåss (Ap) ble antagelig ikke overbevist i går kveld.
BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN FOLKEMØTE: De fleste politikern­e i panelet ønsker en storkommun­e. Porsgrunns­ordfører Robin Kåss (Ap) ble antagelig ikke overbevist i går kveld.
 ??  ??
 ??  ?? PUBLIKUM: Det var mange engasjerte publikumme­re som stilte spørsmål til Porsgrunns­ordfører Robin Kåss (Ap) i går.
PUBLIKUM: Det var mange engasjerte publikumme­re som stilte spørsmål til Porsgrunns­ordfører Robin Kåss (Ap) i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway