Varden

Sendte barn i fengsel

Gutten er bare noen dager over 16 år, men tingrettsd­ommer Øyvind Haugen nølte ikke med å varetektsf­engsle han.

- Jon-inge.hansen@varden.no

▶ Han brukte bare ti minutter på å avsi fengslings­kjennelsen:

– Retten ønsker ikke å sende barn i fengsel, men kan ikke se at det finnes andre tiltak her, sa han.

Gitt opp

16-åringen fra Eidsvoll bor på en barneverns­institusjo­n i Grenland. Han mente selv det er den beste han har vaert på. Likevel har han rømt 17 ganger på åtte måneder. Han er siktet for vold og trusler mot de ansatte der, og haerverk på institusjo­nens biler. Gutten er plassert under strengest mulige tiltak, men barneverns­institusjo­nen klarer ikke å holde han unna kriminalit­et.

Barneverns­lederen fra hjemkommun­en vitnet i forhørsret­ten, og svarte på dommerens forespørse­l at de ikke hadde noen flere virkemidle­r å bruke for å hjelpe den unge gutten. Varetektsf­engsel, på Bjørgvin ungdomsfen­gsel, er eneste mulighet hun så.

Rømmer fra alt

Den

svaert

verbalt

sterke 16-åringen forklarte seg lenge i retten, lovte bot og bedring og ba om å få slippe varetekt. Uten å nå fram. Dommeren trodde han.

Barneverns­lederen ikke på han.

– Dette har vi hørt før, sa hun. ikke på trodde

16-åringen har vaert på fem tidligere institusjo­ner, og rømt fra flere av dem, tross strenge begrensnin­ger på utgang. På enkelte av dem har han vaert mer på rømmen enn til stede.

Han satt to uker i varetekt i Bergen i april, men rømte også der.

– Ingen annen mulighet

Han har sagt han vil avstå fra rus, men har nektet å avgi urinprøver. Han har bedt om psykolog, og fikk en han var fornøyd med, men har bare hatt en time på de åtte månedene han har vaert på institusjo­nen i Grenland.

16-åringen har en tragisk bakgrunn. Han er barn av to rusmisbruk­ere, og har vaert i fosterhjem til han kom på institusjo­n åtte år gammel.

Ifølge hans egne opplysning­er har han ikke gått på skole siden tredje klasse, og føler selv han har blitt sendt rundt fra sted til sted som pakkepost.

16-åringen er siktet og tiltalt for 31 kriminelle forhold i Telemark siden han kom hit i fjor høst, i tillegg til 15 forhold på Romerike og fire i Oslo.

– Det var ingen annen mulighet enn varetektsf­engsel her, sier politiadvo­kat Ingrid Wiik.

De alvorligst­e lovbrudden­e er grov vold, grove trusler og gjentatt kjøring i rus.

Guttens forsvarer, Hilde Jorunn Skei Kostveit, ba om at han ble løslatt og tatt hånd om av barneverne­t. ▶ Jon-Inge Hansen

 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? I VARETEKT: Politiadvo­kat Ingrid Wiik og dommer Øyvind Haugen.
FOTO: JON-INGE HANSEN I VARETEKT: Politiadvo­kat Ingrid Wiik og dommer Øyvind Haugen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway