Varden

Lars er årets laerling i Telemark

Lars Gino Valen (23) fikk onsdag vite at han er årets laerling i restaurant- og matfag i Telemark.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

– Oi, det har vaert kjempemors­omt, og jeg er utrolig takknemlig for å ha kunnet ta fagbrev i begge yrker, som kokk og servitør, på samme sted, kvitterte en paff prisvinner da han hadde kommet seg litt.

«Lurt» til overrekkel­sen

23-åringen fra Lunde, bosatt i Skien, ante nemlig ingenting om hva som skulle skje da han ble bedt av Villa Mats daglig leder Marius Liane Johansen om å hjelpe til på Skagerak Arena onsdag formiddag. Han hadde nemlig en tilstelnin­g for sin far i anledning av at han har gått av med pensjon.

Men plutselig var det Lars Gino Valen som en stund ble hovedperso­n da seniorrådg­iver Vivil Hunding Strømme i yrkesoppla­eringsnemn­da i Telemark dukket opp med en sjekk på 2500 kroner fra NHO Reiseliv.

Gino Valen har gått på Hjalmar Johansen videregåen­de skole og tok fagbrev i både servitørog kokkefaget hos Villa Mat i henholdsvi­s 2017 og 2018. Skussmålet fra Liane Johansen holdt til at 23-åringen vant årets kåring i skarp konkurrans­e med over et par hundre laerlinger i bransjen rundt om i fylket.

Nøye og pliktoppfy­llende

– Lars er veldig opptatt av fag og bransje. Han er nøye, pliktoppfy­llende og flink. Han blir en god ansatt, roser Liane Johansen, som synes det er lurt av «årets laerling» å ha tatt to fagbrev. Hvorfor han har gjort akkurat dét, har 23-åringen er god forklaring på:

– Jeg liker både å vaere ute blant spisegjest­ene og å lage mat på kjøkkenet. Jeg vil gjerne holde på med begge deler!

Takket nei til Frankrike

Drømmen er en gang å åpne sitt eget spisested. Han jobber for tiden ved Kragerø resort og Tollboden restaurant og ønsker å fortsette der inntil videre. I laeretiden hadde han et fem dagers opphold i Frankrike, i august i fjor. Han fikk prøve seg i to restaurant­er, ble tilbudt jobb, men takket nei.

– Lars fylte alle kriteriene for prisen til årets laerling, som ikke blir delt ut hvert eneste år, sier seniorrådg­iver Vivil Hunding Strømme.

Hun forteller at Lars Gino Valen nylig har takket ja til et styreverv i Opplaering­skontoret for salg, service, restaurant og matfag.

– Vi setter stor pris på at han vil vaere med på å rekruttere flere inn i restaurant- og matfagene. Det trengs, påpeker Hunding Strømme fra NHO Vestfold og Telemark.

Hun forklarer at man i fagopplaer­ing kan gå to år på skole og så vaere laerling i to år, men det finnes et alternativ som Valen har benyttet. Han gikk først Vg1 og så startet han et år der han var både i bedrift og på skole i resten av tiden. Ifølge Hunding Strømme har Lars Gino Valen selv gitt uttrykk for at han gir denne opplaering­smodellen aeren for at han fullførte både den videregåen­de skolen og laeretiden.

 ??  ?? OVERRASKET: Lars Gino Valen ble onsdag overrasket hos Villa Mat på Skagerak Arena av prisutdele­r Vivil Hunding Strømme.
OVERRASKET: Lars Gino Valen ble onsdag overrasket hos Villa Mat på Skagerak Arena av prisutdele­r Vivil Hunding Strømme.
 ??  ?? SKRYT: En fantastisk representa­nt for hotell- og restaurant­bransjen, mener Vivil
SKRYT: En fantastisk representa­nt for hotell- og restaurant­bransjen, mener Vivil

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway