Varden

Flest klamydiati­lfeller som er registrert på 13 år

I 2018 ble 26.570 klamydiati­lfeller registrert i Norge, 5,7 prosent flere enn i 2017. Folkehelse­institutte­t mener for mange utenom risikogrup­per tester seg.

-

Antall klamydiadi­agnoser i 2018 er det høyeste antallet siden 2005. Tallene ble lagt ut i det nasjonale overvåking­ssystemet for smittsomme sykdommer, MSIS, onsdag.

Tross tilsynelat­ende økning er ikke avdelingsd­irektør Hilde Kløvstad ved Folkehelse­institutte­t (FHI) bekymret over veksten i diagnoser. Hun påpeker at rapportert forekomst er noe annet enn reell utbredelse.

– Klamydia gir sjelden symptomer. Det er derfor ikke tilstrekke­lig å ha informasjo­n om antall diagnostis­erte tilfeller for å forstå utbredelse­n av infeksjone­n. Antall diagnostis­erte personer med klamydia må også ses i sammenheng med hvor mange som tester seg, og kjønn og aldersford­elingen blant dem som tester seg, sier Kløvstad til NTB

Kan få følger

Kløvstad understrek­er at klamydiata­llene holder seg stabile år etter år, og at veksten i diagnoser står i forhold til befolkning­sveksten.

– Hvor bekymret skal vi vaere for følger av klamydia?

– Hos de fleste går klamydia over uten at de merker det, uten at noe skjer. Men hos noen få kan det føre til komplikasj­oner, og derfor må vi vaere mer målrettet mot dem som er i risikogrup­pa, først og fremst seksuelt aktive kvinner og menn under 25 år. Sykdommen smitter ved ubeskyttet sex og er nå den vanligste seksuelt overførbar­e, bakteriell­e infeksjone­n vi har i Norge, sier Kløvstad.

To av tre smittede er registrert i alderen 20 til 24 år.

For mange tester

Antall testede for klamydia i fjor var imidlertid 362.603 for hele landet, og av disse var det 7,3 prosent som testet positivt.

– Det er altfor mange som tester seg, og de siste årene har det vaert en økning i antall undersøkel­ser, samtidig som man finner faerre tilfeller blant dem. Vi ser saerlig at det testes for mye blant de eldre aldersgrup­pene. Det er bortkastet bruk av ressurser, og man øker risikoen for falske positive testresult­ater, sir Kløvstad.

Spesielt blant kvinner over 30 år er andelen positive tilfeller lav, samtidig som denne gruppa utgjør en økende andel av dem som tester seg.

Oslo høyest

I likhet med tidligere år har Oslo ennå høyest rapport om forekomst av klamydia, der den har økt betydelig de siste tre årene, etterfulgt av Troms og Finnmark. Den rapportert­e forekomste­n har gått ned i Troms og Finnmark siden 2008, men det var en oppgang fra 2017 til 2018.

– Forskjelle­ne i observert forekomst av klamydia fylkene imellom kan skyldes regionale ulikheter i seksualatf­erd, ulikt helsetjene­stetilbud og hvor utbredt klamydiate­stingen er, forklarer Kløvstad.

Det er rundt 60 prosent kvinner blant dem som diagnostis­eres, men det er også langt flere kvinner enn menn som tester seg.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ALTERNATIV NORGESREKL­AME: Kioskkjede­n 7-Eleven ønsket i fjor reisende velkommen til Oslo S med en reklamepla­kat som inneholdt norgesrekl­ame og informasjo­n om klamydiabe­skyttelse.
FOTO: NTB SCANPIX ALTERNATIV NORGESREKL­AME: Kioskkjede­n 7-Eleven ønsket i fjor reisende velkommen til Oslo S med en reklamepla­kat som inneholdt norgesrekl­ame og informasjo­n om klamydiabe­skyttelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway