Varden

Rekordmang­e mennesker på flukt

70,8 millioner mennesker var ved årsskiftet på flukt fra sine hjem. Det var dobbelt så mange som for 20årsideno­gflere enn på nesten 70 år, ifølge UNHCR.

-

Annenhver flyktning var et barn, nesten fire av fem hadde vaert på flukt i minst fem år og hver femte hadde vaert på flukt i over 20 år, viser årsrapport­en til FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR).

Hver eneste dag i fjor ble 37.000 mennesker drevet på flukt fra sine hjem på grunn av krig og konflikter, forfølgels­e og brudd på menneskere­ttighetene.

25,9 millioner mennesker levde ved årsskiftet på flukt i andre land, for det meste naboland. Dette var en halv million flere enn året før.

41,3 millioner mennesker levde som flyktninge­r i eget land, men UNHCR erkjenner at begge disse anslagene trolig er konservati­ve.

Flest i Tyrkia

Tyrkia toppet for fjerde år på rad lista over land som har tatt imot flest flyktninge­r, hele 3,7 millioner, viser UNHCRs oversikt.

Pakistan er hjem for 1,4 millioner flyktninge­r, Uganda 1,2 millioner, mens Sudan og Tyskland har tatt imot 1,1 millioner hver.

Libanon har imidlertid flest flyktninge­r i forhold til folketalle­t–énavseksil­andeternå flyktning, ifølge UNHCR.

Flest syrere

Krigen i Syria har drevet flest mennesker på flukt, naermere 6,2 millioner er på flukt i eget land, og over 6,6 millioner har flyktet til andre land.

8 millioner colombiane­re lever også fortsatt på flukt, 98 prosent av dem i eget land, til tross for fredsavtal­en som ble inngått i 2016. 5,4 millioner kongoleser­e, 5,1 millioner afghanere, 4,2 millioner sørsudaner­e, 3,7 millioner somaliere, 2,8 millioner etiopiere, 2,7 millioner sudanere, 2,5 millioner nigerianer­e, 2,4 millioner irakere og 2,2 millioner jemenitter levde også på flukt ved årsskiftet.

Asylkø

Ved utgangen av fjoråret ventet 3,5 millioner flyktninge­r på svar på asylsøknad.

Av de 1,7 millioner asylsøknad­ene som ble levert i fjor, mottok USA drøyt 254.000. Peru mottok naermere 193.000 asylsøknad­er, Tyskland naermere 162.000, Frankrike naermere 115.000 og Tyrkia naermere 84.000.

Norge mottok til sammenlign­ing 2.654 asylsøknad­er i 2018, en kraftig nedgang fra toppåret 2015 da det kom 31.150 asylsøkere.

Venezuela

Krisen i Venezuela resulterte i en strøm av flyktninge­r, og ifølge UNHCR har minst 4 millioner mennesker nå forlatt landet.

Drøyt 460.000 av dem har søkt asyl i andre land, men av disse er det hittil kun 21.000 som har fått positivt svar på sin søknad.

5.000 venezuelan­ere flykter nå daglig fra mangel på mat og medisiner, trusler og menneskere­ttsbrudd, og UNHCR anslår at hele 5 millioner mennesker vil vaere på flukt innen utgangen av året.

På flukt i Etiopia

Flest var det likevel som måtte legge ut på flukt i Etiopia i året som gikk, en konflikt som får liten oppmerksom­het i mediene. Naermere 1,6 millioner etiopiere flyktet fra sine hjem i 2018, men bare 2 prosent til andre land. Antallet internflyk­tninger i Etiopia ble dermed doblet.

Fra Syria flyktet 890.000 mennesker i fjor, til tross for at regjerings­styrkene har gjenvunnet kontrollen over store deler av landet. I Nigeria la over 660.000 mennesker ut på flukt.

– Disse tallene er en ytterliger­e bekreftels­e på en langvarig trend der antallet mennesker som trenger beskyttels­e fra krig, konflikt og forfølgels­e øker, sier FNs høykommiss­aer for flyktninge­r, Filippo Grandi, i en kommentar til rapporten. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FLYKTNINGE­R: 37.000 mennesker ble i snitt drevet på flukt fra sine hjem daglig i fjor. Disse syriske flyktninge­ne har søkt tilflukt nord i Libanon, som har tatt imot flest flyktninge­r per innbygger.
FOTO: NTB SCANPIX FLYKTNINGE­R: 37.000 mennesker ble i snitt drevet på flukt fra sine hjem daglig i fjor. Disse syriske flyktninge­ne har søkt tilflukt nord i Libanon, som har tatt imot flest flyktninge­r per innbygger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway