Varden

Trengte vi Vy nå som alt skal privatiser­es?

- Nicolai Bratsberg leder, Grenland Sosialisti­sk Ungdom

I mars i år ble vi introduser­t for NSBs nye navn, Vy. Nå, tre måneder senere, når vi endelig har begynt å venne oss til det, blir det annonsert at Vy tapte anbudskonk­urransen om sju jernbanest­rekninger i Norge.

Et av de store argumenten­e imot navneskift­et til NSB var kostnaden. Det skulle brukes rundt 280 millioner kroner av felleskape­ts penger på nytt navn til NSB. Som om ikke NSB har andre ting å bruke penger på. Ja, det er sikkert et «kulere» og «mer moderne» navn, men det var vel ikke strengt tatt nødvendig?

La oss gå litt tilbake i tid. I fjor høst fikk vi vite at Sørlandsba­nen skulle bli overtatt av det britiske selskapet Go-Ahead, en avgjørelse som ble latterligg­jort av britene selv, og som SV-leder Audun Lysbakken kalte «Ryanair-tilstander på skinner». Nå er det altså andre strekninge­r som står for tur. Hele sju jernbanest­rekninger skal svenske SJ overta.

Dette var ikke Vys avgjørelse. For i 2017 ble Jernbaneve­rket til Bane NOR og Jernbanedi­rektoratet. Det er altså Jernbanedi­rektoratet som bestiller jernbaneti­lbudet av Vy. Det var Jernbanedi­rektoratet som bestemte at disse strekninge­ne skulle ut på anbud, og at det nå er SJ og Go-Ahead som skal kjøre tog i Norge, i tillegg til Vy.

Da lurer jeg på hva poenget var for NSB å bruke så mye penger på en navneendri­ng, når det var åpenbart at det var denne veien Jernbanedi­rektoratet ville? Til høsten legges også Bergensban­en ut på anbud. Hvor mye lenger blir Vestfoldba­nen og Bratsbergb­anen drevet av et statlig selskap?

Nå virker det som om fokuset til regjeringe­n er å få kvittet seg med mest mulig ansvar og la utenlandsk­e og private aktører overta, i stedet for å få et bra jernbaneti­lbud i Norge. Å bruke masse penger på nytt navn for NSB var vel strengt tatt ikke nødvendig når alt allikevel blir overlatt til andre aktører. Med mindre Vy også skal privatiser­es. Det er jo lettere å privatiser­e når det ikke har «Norge» og «stat» i navnet.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX ?? TAPTE ANBUD: Vy-tog blir å se på faerre strekninge­r i fremtiden.
FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX TAPTE ANBUD: Vy-tog blir å se på faerre strekninge­r i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway