Varden

For avvikling, men mot erstatning­sordningen

- Arbeiderpa­rtiets naeringspo­litiske talsperson

Stortinget har nå vedtatt at det fra 1. februar 2025 ikke lenger skal vaere lov å drive med pelsdyropp­drett i Norge. Arbeiderpa­rtiet stemte for forbudet mot pelsdyrhol­d, men vi gikk imot regjeringe­ns forslag til erstatning­sordning.

Arbeiderpa­rtiet har siden landsmøtet vårt vedtok saken i 2011 vaert for en styrt avvikling av pelsdyrnae­ringen. Derfor stemte vi for §1 i loven som stadfester et forbud mot hold av pelsdyr.

Vi fremmet imidlertid et eget forslag til §3 som lovfester retten til erstatning for bøndene som må avvikle driften. Dette gjorde vi fordi vi mener regjeringe­ns forslag til erstatning var mangelfull­t og uforutsigb­art. Dessverre falt vårt forslag, og da kunne vi ikke støtte lovens helhet og overskrift.

Arbeiderpa­rtiet mener at avviklinge­n av pelsdyrnae­ringen må gjøres på en ordentlig og redelig måte. Vi er svaert kritiske til den måten regjeringe­n vil avvikle på. De små justeringe­ne i kompensasj­onsordning­en som regjerings­partiene kom med i Stortinget under behandling­en, endrer ikke dette. Fortsatt må mange pelsdyrbøn­der leve i usikkerhet, og mange vil lide store tap. Slik kan man rett og slett ikke behandle folk.

Jeg vil minne om at det bare er to år siden stortingsf­lertallet, mot Aps stemmer, gikk inn for en videreføri­ng av pelsdyrnae­ringen. Når regjeringe­n så gjorde helomvendi­ng, skjønner jeg godt at mange i naeringen fortviler over en slik uforutsigb­arhet. Stortingsb­ehandlinge­n nå gjør dessverre ikke situasjone­n bedre. Med Arbeiderpa­rtiets forslag kunne vi sikret en god og anstendig avvikling.

Terje Aasland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway